Közélet

Álrendőrök lepték el a Facebookot

facebook (facebook, közösségi oldal, )
facebook (facebook, közösségi oldal, )

Egyelőre nem tudni, kik és milyen céllal készítik ezeket az oldalakat. A Hír24 korábban már megkereste az Országos Rendőr-Főkapitányság kommunikációs osztályát, amely akkor azt válaszolta, a rendőrség nem tervezi, hogy a Facebookra lépjen. A rendőrségi oldalak azonban egyre szaporodnak, már az Országos Rendőr-főkapitányságnak, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, az egyes kerületi kapitányságoknak, sőt, egyik-másik szervezeti egységnek is létrehoztak saját profilt. Némelyiknek többet is.

A Hír24 most újra megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát, adjanak felvilágosítást a kialakult helyzetről. Portálunk szerette volna megtudni, hogy amennyiben legálisak ezek az oldalak, akkor milyen céllal hozták létre, kik kezelik ezeket, és várhatóan milyen tartalmak kerülnek majd fel ezen oldalakra. Ha pedig nem hivatalosak, akkor a rendőrség lép-e az ügyben, és törölteti-e ezeket a megtévesztő oldalakat.

A hivatalos válasz szerint: „Az ORFK Kommunikációs Szolgálatához érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a ‘rendőrségi’ Facebook-oldalak vonatkozásában a szakértői véleményeket figyelembe véve a jövőben felül fogjuk vizsgálni a közösségi média használatának gyakorlatát.”

Ezt tehát vehetjük egy határozott igennek vagy nemnek is, de nem biztos. A gondolat azonban már ott motoszkál a fejekben, a szakértők foglalkoznak a kérdéssel.

Egy-két konkrét példa

Az egyik gyakran frissülő, tartalmas profilra példa a „Brfk IX Kerületi Rendőrkapitányság”-é. Az oldalon rendőr- és tűzoltóautó is szerepel rendszámostól, de láthatóak itt díjátadásról szóló rendőrségi videók, kék hírek és „megosztott” friss körözések is. A kerületi rendőrök aktívnak tűnnek, ugyanis egy hasonló néven valaki más is fontosnak érezte, hogy a kapitányság a közösségi portálra kerüljön.

A másik, nevében kicsit furcsa „Rendőrkapitányság Brfk“-ról egyelőre kevesebbet tudni. Ismerősei között szerepel többek között az egykori Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője, egy szegedi rendőrnő, illetve egy szakújságíró is. De nem kell sokáig böngészni, könnyen megtalálható a „BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya”, az „ORFK, BRFK – Teve utca” , vagy éppen a „BRFK XI. kerületi kapitánysága” is.

A BRFK mozaikszóra böngészve több „vállalkozás” között megtalálható akár a BRFK nevű, 54 főből álló zárt csoport is. A tagokról némi információ kiszűrhető, de hogy a csoportot milyen céllal hozták létre, és pontosan kik alkotják, azt csak sejteni lehet. Az ORFK rövidítésre az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központ, vagy éppenséggel a kérdéseinkre szűkszavúan válaszoló, nemrégiben létrehozott ORFK Kommunikációs Szolgálat is előkerül.

A leleplezők

A „rendőrség” szóra is kapunk jó néhány profilt, csoportot. Az egyik például ezt írja: „Az oldal célja: Rávilágítani a mindenkori hatalom törvénytelen magatartására. Embereik a demokrácia álarca mögé bújva játsszák aljas játékukat az adófizetők pénzén, az adófizetők ellen. Ezen az oldalon olyan képek, videók, újságcikkek kerülnek összegyűjtésre, melyek nyilvánvalóvá teszik a ‘törvényességet’ képviselők hiteltelenségét.”

A segítségkérők

A rendőrség hivatalos oldaláról, a police.hu-ról eddig is sok körözés került fel a Facebookra, általában gyilkosság vagy gyerekeket, fiatalokat érintő bűncselekmények gyanúsítottjairól. Volt eset, hogy a keresett férfi két napon belül feladta magát. Az persze nem derült ki, mekkora szerepe volt ebben annak, hogy arcát több ezer facebookos osztotta meg egyetlen nap alatt.

Az önjelölt Facebook-rendőröket sokan keresik meg: elveszett állatok, ellopott autók kereséséhez kérnek segítséget, de ennél komolyabb ügyekben is üzennek. Az alább idézett szöveg a Rendőrkapitányság Brfk oldalon olvasható. Itt épp egy elkeseredett szülő fordult segítségért valakihez, akiről semmit nem tud:

„Tisztelt Rendőrkapitányság !,azzal a kéréssel fordulok önökhöz ,hogy 2012 08 23 án ismeretlen helyre távozót Réczi Andrea nevű leányom felkutatásában szíveskedjenek segíteni .Mivel az eltűnése óta nem adót élet jelet magáról igy a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság hoz fordultunk.Sajnos még ők sem tudnak semmit a lányomról de kiadták ellene az országos körözést !.Kérem önöket,hogy szíveskedjenek nekem segíteni a felkutatásában mivel már sajnos sem idegekkel sem pedig anyagilag nem bírjuk a keresését támogatni.Mivel önöknek több lehetőségük van ilyen ügyekben intézkedni kérem önöket ha modjuk és lehetőségük van sziveskedjenek nekünk segíteni. Tisztelettel : Réczi József Attila Tiszaalpár.”

Nem kizárt tehát, hogy a rendőrség, korábbi álláspontját megváltoztatva, mégiscsak „felköltözik” a Facebookra, és megpróbál rendet tenni a virtuális valóságban. Ám azt, hogy ez mikor, milyen eszközökkel történik majd, a korábban idézett, rövid rendőrségi válaszlevélből nem derül ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik