Közélet

Szeméttelepen landolt többkilónyi lopott arany

kukásautó (szemétszállító)
kukásautó (szemétszállító)

A betörők egy 37 méteres alagúton jutottak el a zálogház egyetlen olyan pontjáig, ahol nem jelzett a riasztó. A zsákmány a kukába, majd onnan a szemétdombra került, az egyik tulajdonos pedig a vádlottak padjára.

Hétfőn, a Zalaegerszegi Törvényszéken megkezdődött a kanizsai ékszerbolt és zálogház betörőinek és ügyvezetőjének pere – számol be a részletekről a zalaihirlap.hu.

A 40 éves Nyári Péter elismerte, hogy részt vett a 2011. november 20-ai akcióban. Azon az éjjelen a szomszédos pincéből jutottak be a Vasemberházban működő ékszerbolt és zálogház trezorterméig. Vele volt a 44 éves Németh Tibor Zsolt és az ötvenéves Gutta János. Utóbbi kettő azt vallotta, Nyári Péter hívta őket segítségül. Arról, hogy ki volt az ötletgazda, már mindenki mást mondott, de a lényeg, hogy egy 37 méter hosszú alagutat ásva eljutottak a betonvasakból épített rácsos falhoz.

Ahogy eljutottak a rácsig, Nyári horgas vasakkal szó szerint kipecázta a hozzáférhető trezorfiókok tartalmát, és kiadogatta társainak. Már több kiló arany ékszerhez jutottak, amikor azt hitték, megszólalt a riasztó, ezért sietve távoztak. Németh közeli lakására mentek, ahol lemérték a zsákmányt. A 4,6 kilónyi ékszerhalmot az ereszcsatornába, majd másnap a kukába rejtették. A szemetesek a következő hétfőn elvitték, odalett a kincs.

A betörők ismét visszatértek a kincsesbányához: flexet is vittek és átvágták a vasrácsot, így egyikük bekúszhatott az egyik polcra. Megint összeszedett mindent, amit csak tudott, ám hazafelé tartva rendőrökbe botlottak és csak egyikük tudott elmenekülni. Két héttel később azonban őt is elfogták.

A trió 112 millió forint ékszert és pénzt zsákmányolt, ebből 54 millió forintnyi értéket a rendőrök lefoglaltak tőlük. Az ügy negyedrendű vádlottja a 48 éves Virág István Attila, a zálogházat működtető cég egyik ügyvezetője, aki a maradék értékeket lopta el, majd a biztosítónak hamis, 183,6 millió forintos kárértékről adott számot. Sikkasztással, csalással vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik