Közélet

Ötvenévesen szabadulhat Rezešová

Eva Rezesová, szlovák gázoló (rezesová, )
Eva Rezesová, szlovák gázoló (rezesová, )

A dúsgazdag szlovák nő azt állítja, hazudik az a kamionos szemtanú, aki szerint bosszúból üldözte áldozatait. A tét nem kicsi: ha kiderül, hogy valóban fenyegette a sofőrt, 15 év börtönre számíthat. A nyomozási bíró közben meghosszabbította az előzetes letartóztatását, Eva Varholíková karácsonyig a rácsok mögött marad.

„Szemenszedett hazugság” – kommentálta Tóth M. Gábor ügyvéd a Blikk csütörtöki értesülését, miszerint Eva Varholíková-Rezešová szándékosan okozta az augusztusi balesetet az M3-as autópályán, négy ember halálát okozva.

A jogász úgy véli, a történetet kitalációnak mondó ügyfele ellen semmiféle szándékosságra utaló bizonyíték nincs. „Semmilyen objektív jel nem utal rá, hogy üldözte volna a Fiatot” – tette hozzá a védő a Velvetnek, aki szerint az is különös, hogy egy kamion 10 kilométeren át tartani tudta a tempót két személyautóval.

Mi van, ha mégis?

Rezešová szempontjából nem mindegy, hogy szándékosan vagy véletlenül okozott-e balesetet. A törvény úgy szól, hogy arra, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével kettőnél több ember halálát okozza, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. Igen ám, de a baleset után két nappal már hivatalosan is bejelentette a rendőrség, hogy a nő alkoholt fogyasztott, így alapból súlyosabb ítéletre számíthat.

A Büntető törvénykönyv ebben az esetben már 5 évtől 10 évig tartó büntetést határoz meg, és ekkor még nem beszéltünk arról, mi van, ha bebizonyosodik, a gazdag szlovák nő valóban fenyegette a Fiat sofőrjét. Mondjuk azért, mert a fiatos egy kamion előzésébe kezdett, a terepjárósnak pedig nem tetszett, hogy egy lassabb autó „feltartja” őt. Ha a bíróság bizonyítottnak látja ezt, a büntetési tétel automatikusan megugrik, a Btk. ugyanis úgy szól: „…közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon…” okoz balesetet, és ezzel kettőnél több ember halálát okozza, öttől tizenöt évig tartó börtönbüntetést kell kiszabni.

Régi trükkel, a „ráivással” operál?

A nő állítólag azt mondta, a vodkásüveget csak a baleset után húzta meg, ezért volt magas a véralkoholszintje. Ezt a lehetőséget a kétszeres vér- és a vizeletvétel kizárhatja vagy éppen meg is erősítheti, a vér alkoholszintjének változása – csökkenése vagy növekedése – ugyanis utal arra, mikor ivott bele az üvegbe. Az ügyvédek által alkalmazott „ráivásos trükk” akár eredményre is vezethet, arra azonban mindenképp jó, hogy munkát adjon majd a bíróság által felkért orvos szakértőnek.

A szlovák milliárdosnő épp egy hónapja van előzetesben, a nyomozási bíró szeptember 18-án meghosszabbította ezt. Rezešová tehát karácsonyig már biztosan előzetesben marad, és kicsi az esélye, hogy az ítélet megszületéséig szabadlábra kerül.

Rejtélyes vallomás

A Blikk csütörtöki számában egy neve elhallgatását kérő informátorra hivatkozva azt írta, hogy – a szemtanú állítása szerint – a szlovák milliárdosnő bosszúból üldözhette leendő áldozatait, mielőtt belerohant a kocsijukba.

A lap információi szerint a kamionos hétfőn tett vallomást. Állítólag arról beszélt, jóval a végzetes baleset előtt várható volt, hogy megtörténik a baj. Már tíz kilométerrel korábban, egy benzinkútnál összezördültek a felek: a BMW nem tudta első lendületből megelőzni a Fiatot. Villogott rá, hogy hagyja el a belső sávot azonnal, hogy a hatalmas sebességéből ne kelljen visszavennie. Amikor aztán sávot váltott a Fiat, a másik autó elkezdte üldözni, tolta le az útról. A Fiat kétségbeesetten menekült, lehúzódott egészen a leállósávba, de hiába, a BMW csak ment utána, és folyamatosan nyomás alatt tartotta, mígnem megtörtént a baj.

Beluzsárné Belicza Andrea, a PMRFK szóvivője a kamionos vallomásával kapcsolatban az MTI érdeklődésére csupán annyit mondott: valóban jelentkezett a régóta keresett szemtanú, ki is hallgatta őt a rendőrség, de a nyomozás érdekében vallomásának részletei nem publikusak. Hozzátette: nem tudja megerősíteni a napilap cikkében leírtakat, azok nem a rendőrségtől származnak.

Négyen haltak meg Rezešová miatt

Mint ismert, a baleset augusztus 21-én hajnalban történt az M3-as autópályán, Eva Varholíková terepjárójával egy kocsinak ütközött, hátulról szaladt bele a járműbe, amely így nekicsapódott a szalagkorlátnak. Az autó kigyulladt, benne négy utasával. Hárman bennégtek a kocsiban, negyedik társuk két nappal később, a kórházban belehalt sérüléseibe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik