Közélet

Hamis tízezresek a Magyar Nemzeti Bankban

Az utóbbi idők legjobb hamisítványait állította elő a bűnbanda. Nem csak készpénzt, hanem nyelvvizsga papírokat, érettségi bizonyítványokat és diplomákat is gyártottak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás és más bűncselekmények miatt nyomozott. Az ügy három magyar gyanúsítottját 2010. október 13-án fogták el Budapesten. Mind elfogásukkor, mind a náluk megtartott házkutatásoknál pénzhamisítást, illetve okirat-hamisítást alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le a nyomozók.

A nyomozás adatai szerint a hamis bankjegyeket az egyik gyanúsított vidéki házában gyártották, ahol a rendőrök megtalálták és lefoglalták a hamisításhoz használt eszközöket, nyomdai gépeket, és a gyártáshoz előkészített A4-es papírlapokat, amelyek már tartalmazták a tízezresek vízjel és biztonsági szál imitációját is.

A vizsgálat szerint a banda tagjai 2009 év végén kezdték nyomtatni és terjeszteni a hamisítványokat, melyekből a Magyar Nemzeti Bank több mint 36 millió forintnyit vont ki a forgalomból.

Az egész országban terített bankjegyek a szakértő szerint az utóbbi időszak egyik legjobb hamisítványának tekinthetők, és a biztonsági elemek jó minőségű imitációjának köszönhetően megtévesztésre határozottan alkalmasak voltak.

Kiderült, hogy a pénzhamisítás mellett hamis nyelvvizsga- és érettségi bizonyítványokat, valamint diplomákat is készítettek. A büntetőeljárásban a nyomozó hatóság a készítők mellett a hamis közokiratokat felhasználó kuncsaftokat is eljárás alá vonta, akiket felhasználással elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított meg. Az ügyben eljáró Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárás iratait vádemelési javaslattal a Budakörnyéki Ügyészség részére megküldte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik