Közélet

Bíróság előtt a fenyegetőző jobbikos képviselő

Zagyva György Gyula a Magyar Szigeten fenyegette meg a Hetek című napilap munkatársait.

A Hír24 információi szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke – a Jobbik parlamenti képviselője – ellen zaklatás miatt indított büntetőper szerdán délelőtt elkezdődött a Budapest Környéki Törvényszék Thököly úti épületében.

A gyanú szerint Zagyva a Magyar Szigeten inzultálta a Hetek tudósítóit. A két újságíró előzetes egyeztetés után érkezett a rendezvényre, ahol kísérőt kaptak maguk mellé. A férfi minden lépésüket figyelte, engedély nélkül hang- és képfelvételt sem készíthettek az eseményről.

Miután körbevezették őket a táboron, egy faházba irányították őket: azt ígérték nekik, hogy interjút készíthetnek. A házban Zagyva György Gyula állítólag karikás ostorral hadonászva válaszolt a kérdésekre, többször megfenyegette, megalázta a két újságírót. A riportereknek azt mondta, ellenséges területre tévedtek, ahol egyfelől vége a demokráciának, másfelől azt tehetnek velük, amit akarnak. „Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg…nánk titeket. És ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el” – mondta állítólag a politikus. Kísérőjük végül megfenyegette őket, hogy szét lesznek verve, ha bármit magnóra vettek az elhangzottakból, de nem ellenőrizték, hogy mit rögzítettek.

Az eset után a Jobbik elnöksége napirendre vette az ügyet, de végül érdemben nem foglalkozott vele. Dúró Dóra, a párt szóvivője ezt akkor azzal indokolta, hogy a történteket csak egy “kocsmai színvonalú beszélgetésnek minősítették”.

Az ügyészség azonban komolyan vette a dolgot, és 2010 szeptemberében kétrendbeli, személy elleni erõszakos cselekménnyel fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a Központi Nyomozó Fõügyészség Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyûlési képviselõjét. A képviselõt két évig terjedõ szabadságvesztéssel is büntethetik. A képviselõ mentelmi jogát – a legfõbb ügyész kezdeményezése alapján – az Országgyûlés június 29-i határozatával felfüggesztette. Zagyva György Gyula a gyanúsítás ellen panaszt tett, majd vallomást tett, tagadva a bűncselekmény elkövetését

A jobbikos képviselőnek nem ez az egyetlen feltűnést keltő esete: tavaly egy szamurájkarddal ment be az Országházba, hogy illusztrálja, a rendőrség kettős mércét alkalmaz a közbiztonságra veszélyes eszközök esetében.

2011. augusztus 8-án, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok jegy nélkül próbáltak meg bejutni a rendezvényre. Zagyva a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetést – melyet a magas benzinárak elleni tiltakozásul hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a helyszín magánterületnek minősül a rendezvény idején – és felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Körülbelül hetven tüntető indult meg a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket. Végül meghiúsult az akció.

Két hónappal ezelőtt is hallhattunk a politikusról, miután az Országgyűlés Hivatala elől ellopták a biciklijét. A képviselő akkor azt kérdezte: „Ha itt ez megy, akkor mi mehet Borsodban?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik