Közélet

Amatőr borászt ölt a mustgáz

mento(210x140)(8).jpg (mentő, OMSZ, TNOR)
mento(210x140)(8).jpg (mentő, OMSZ, TNOR)

A Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben történt a tragédia.

A katasztrófavédők szerda délután kapták a jelzést a mentőktől arról, hogy egy, a saját kertje terméséből bort készítő férfit kellene kimenteni a pincéjéből. A helyszínre érkező egység tagjai azonban már csak az idős ember holttestét tudták a felszínre hozni – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője, Dobos Viktória.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a múlt héten közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a mustgáz a szüreti időszakban minden évben több halálos balesetet okoz. Ezek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők.

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, amely a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele szédülés, hányinger, illetve mentális zavar.

Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.

A katasztrófavédelem a balesetek megelőzése érdekében a pincék megfelelő szellőztetését, a hordók nagy térben való elhelyezését és gázérzékelő riasztóberendezés használatát javasolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik