Közélet

Bíróság előtt a sződligeti darabolós pár

bíróság (ítélet)
bíróság (ítélet)

A vád szerint 2005-ben Sződligeten megöltek és feldaraboltak egy nekik hitelt intéző asszonyt, majd hamis adásvételi szerződéssel megszerezték budapesti ingatlanát. Bizonyíték hiányában egyszer már felmentették őket.

Ártatlannak vallotta magát az ellene indított új büntetőeljárás első tárgyalási napján kedden a Budapest Környéki Törvényszék előtt az a házaspár, amelynek tagjai a vád szerint 2005-ben Sződligeten megöltek és feldaraboltak egy nekik hitelt intéző asszonyt, majd hamis adásvételi szerződéssel megszerezték budapesti ingatlanát.

A házaspárt a bíróság egy másik büntetőtanácsa két évvel ezelőtt bizonyíték hiányában mentette fel a gyilkosság vádja alól, de a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla idén áprilisban hatályon kívül helyezte e vádpontban az elsőfokú ítéletet, s új eljárásra kötelezte a Budapest Környéki Törvényszéket.

Az újrakezdett per első tárgyalási napján a vádlottak zárt tárgyalást kértek három gyermekükre, az ügy kapcsán elszenvedett munkahelyi kellemetlenségeikre, illetve a férj egészségi állapotára hivatkozva, de ezt a Szabó Judit vezette büntetőtanács elutasította. A vádlottak megtagadták a vallomástételt, csupán annyit mondtak: egyetlen vádpontban sem tartják magukat bűnösnek.

A házaspár azért kereste fel 2004-ben a 61 éves budapesti hitelközvetítőt, mert egy nyúlfarm létesítéséhez több száz millió forintra lett volna szükségük, amelyet a későbbi sértett külföldi bankoktól akart megszerezni. A vádlottak állítólag nagyon sok pénzt költöttek az ügyintézésre, például pályázatkészítésre, fordításra, miközben „százezres, milliós tételeket” adtak kölcsön a hitelközvetítőnek, de a remélt hitel kézhezvétele csúszott.

A vádirat szerint 2005 októberében a házaspár kocsival kivitte sződligeti otthonukba az asszonyt, hogy saját számítógépükön ellenőrizzék a hivatkozott külföldi bankok létezését, majd amikor nem találták nyomát a pályázatuknak, akkor a 61 éves asszonyt a feleség megölte, a holttestet pedig a férje feldarabolta, s éjszaka Váchartyán és Kisnémedi között egy szántóföldön elrejtette. Az ügyészség szerint a gyilkosság fő indítéka a sértett budapesti lakásának megszerzése volt, ezt támasztja alá, hogy a már halott asszony ingatlanát közokirat-hamisítással a saját nevükre íratták. Bár igyekeztek azt a látszatot kelteni, mintha a sértett külföldre távozott volna, lánya keresni kezdte az asszonyt, sejtve, hogy bűncselekmény történt.

A házaspár eleinte mindent tagadott, később a férj csupán annyit ismert el, hogy valóban Sződligetre vitte autójával a hitelközvetítőt, de feleségét útközben kitette egy bevásárlóközpontnál. A bankok ellenőrzése kapcsán heves vitába keveredtek, emiatt az asszony rosszul lett és meghalt, mire ő „pánikba esett”, s a fürdőszobában egy késsel feldarabolta a testet, majd kocsijával éjjel egy szántóföldre vitte, hogy eltüntesse. Szerinte felesége, illetve gyermekei mindebből semmit sem vettek észre. A nő budapesti lakását korábban közös megegyezéssel, „szabályosan” vásárolták meg nyolcmillió forintért – állította a házaspár.

Az új eljárásban a házaspárt előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik