Közélet

Életveszélyben az iskolások

iskolások (iskola, iskolás, kislány, esernyő, eső, )
iskolások (iskola, iskolás, kislány, esernyő, eső, )

Idén eddig 18 gyerek halt meg közlekedési balesetben.

Szünidő után hirtelen kötöttség

Ha szeptember, akkor iskolakezdés, ha pedig iskolakezdés, akkor ismét jönnek szabályok, kötöttségek. A szabadság érzésétől azonban a gyerekeknek sem könnyű megválni, időre van szükségük, amíg ismét megszokják ezt az „állapotot”.

Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának főtitkára a Hír24-nek elmondta: az iskolakezdés napjaiban a diákok még szórakozottabbak, ezért a rendőröknek és az autósoknak is különösen oda kell figyelniük az iskolába, vagy éppen onnan hazafelé tartó tanulókra. A gyerekek egyébként is nehezebben ismerik fel a veszélyhelyzeteket, legyen szó közlekedési, vagy más, számukra ismeretlen szituációkról.

Nyolc hónap, 18 tragédia

Sajnálatos tény, hogy 2012 első nyolc hónapjában már 18 gyermek vesztette életét közúti balesetben. Közülük 12-en autóban utaztak, ketten kerékpáron, négyen pedig gyalogosan közlekedtek.

Elég csak az elmúlt hetek híreiből szemezgetni, találni olyan baleseteket, amelyekben gyermekek is érintettek, pedig akkor még el sem kezdődött az iskola. Múlt hónap elején például ittas sofőr ütött el egy gyermeket Miskolcon. A baleset a miskolci Ládi-telepnél, a Puskin utcában történt. Egy teherautó is haladt az úton átszaladó gyerek felé, de a sofőr még idejében észrevette őt és megállt. Ekkor érkezett az autós, aki előzés közben nekihajtott a kicsinek.

Másfél hete Nyíregyházán kerékpározó gyerekek szenvedtek balesetet. Kihajtottak egy autó elé, amely elütötte őket. Mindketten kórházba kerültek.

Két napja Budapesten, a XIX. kerületben is megsérült egy gyerek, miután egy kocsi nekihajtott. Ő szintén megsérült, a mentők kórházba vitték.

Óvatosabbak lettek az autósok

 

A rendőrség szerint ugyanakkor az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy az iskolák környékén az autósok sokkal figyelmesebben közlekednek és betartják a közlekedési szabályokat is. Az ORFK úgy véli, hazánk a gyermekek közlekedésbiztonsága terén – nemzetközi viszonylatban is – jelentős sikereket könyvelhet el.

2001 óta ugyanis a közúti közlekedési balesetben megsérült gyermekek száma csaknem 36 százalékkal, 2461-ről 1581-re csökkent, és az áldozatok száma is lényegesen kevesebb lett az elmúlt években.

A tanévkezdés idején azonban jelentősen megnő a forgalom, ezért azoknál általános iskoláknál, ahol közlekedésbiztonsági szempontból indokolt – például ha az intézmény egy forgalmas főút mellet helyezkedik el – rendőrök és polgárőrök segítik majd a diákok közlekedését egész szeptemberben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik