Közélet

Fizetni kell a dugóért az M5-ösön

dugo(210x140)(2).jpg (dugó, )
dugo(210x140)(2).jpg (dugó, )

Az elmúlt napokban előfordult, hogy 9-10 kilométeres kocsisor torlódott fel a Budapesttől Szeged felé tartó autópályán.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteki közleménye szerint az M5-ös autópályán, a 37-es és 45-ös kilométer között forgalomkorlátozásra kell számítani a Szeged felé vezető oldalon. A rendőrség szerint a munka végéig – több mint egy hétig – kisebb torlódások lehetnek az érintett szakaszon.

A Hír24 utána járt, mit is jelent ez a gyakorlatban: a Szeged felé vezető sávokat lezárták, a forgalmat pedig a szemközti oldalra terelték. Az autók tehát haladnak ugyan, de szerdán 5-6, csütörtökön pedig volt, hogy 9 kilométeres, lépésben haladó vagy éppen veszteglő kocsisor torlódott fel. Pénteken délutántól minden bizonnyal rosszabb lesz a helyzet, mert a Budapesten dolgozó vidékiek, illetve a délre tartó külföldiek miatt ilyenkor egyébként is jelentősen nő a forgalom.

A Hír24 megkereste az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivőjét, mondja el, mi a helyzet jelenleg az érintett úton. Béni Gyöngyi azt mondta, az ÁAK Zrt. csupán a bevezető szakasz, a Budapest közigazgatási határától az M0-ig terjedő 4,4 km-es pályarész üzemeltetéséért felelős. Ezen kívül díjszedési és kamerás díjellenőrzési feladatokat lát el a pálya teljes hosszában. A felújítás alatt álló pályaszakasz az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. fennhatósága alá tartozik. Béni Gyöngyi azt ajánlotta, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális helyzetről, hogy elkerülje a felesleges várakozást.

Megpróbáltunk tájékozódni

Az aka.hu nyitóoldalára legutóbb június 21-én került ki bővebb tájékoztató anyag: ezek szerint a nyári szabadságok kezdetével a röszkei határátkelőhely irányában megnövekvő tranzitforgalom az elkövetkező hétvégeken az M5 autópályán torlódásokat okozhat. Erre tekintettel az autópálya koncessziós társasága, valamint az illetékes hatóságok előzetes megbeszéléseket folytattak és felkészültek a várható közlekedési helyzetek kezelésére.

A legfrissebb információkat egy az autópályát jelző ábráról lehet leolvasni. Ezek szerint augusztus 22-én éjféltől a 34-43-as kilométer között, 24-étől pedig a 36 és 45-ös kilométer között felújítják az útburkolatot. A rövid tájékoztató szerint sávlezárásra nem kell számítani, sőt, még sebességkorlátozásra sem.

Na, de aki nem hisz a szemének, érdeklődjön telefonon. Nem éppen egyszerű, de egy próbát megér. Az AKA Zrt. honlapján elérhető vonalas telefonszám a cég budapesti központjában csörög. Ott megadják a PR Agente telefonszámát, ez a cég végzi ugyanis az M5-ös autópálya kommunikációval kapcsolatos dolgait. Itt azt kérik, egy bizonyos email címre írjuk meg a kérdéseinket, és majd válaszolnak. Ennyi az egész, ezt indulás előtt igazán mindenki megteheti.

És természetesen az autópálya használatáért – beleértve az esetleges várakozást, idegeskedést, késést – még fizetni is kell, nem is keveset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik