Közélet

Horror az M3-ason: előzetesben a milliomosnő

A nyomozási bíró úgy döntött, Eva Varhalíková Rezesovának harminc napot előzetes letartóztatásban kell töltenie. Az óvadékra tett indítványt elutasította.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság csütörtök délelőtt azt a 35 éves szlovák nőt, aki az M3-as autópályán okozott tragikus balesetet. A kényszerintézkedés 30 napra szól. A bíróság a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye miatt döntött az előzetes letartóztatás elrendelése mellett, ugyanakkor elutasította az óvadékra és a házi őrizetre vonatkozó védői indítványt.

A gyanúsított, illetve ügyvédje fellebbezett, a jogerős döntést néhány napon belül a Budapest Környéki Törvényszék hozza meg. Az előzetes letartóztatás elrendelésében az a tény is fontos szerepet játszhatott, hogy azért a bűncselekményért, amellyel a nőt meggyanúsították, 5-től 10 évig terjedő, tehát súlyos szabadságvesztés szabható ki. 
Az időközben elkészült szakértői vélemények szerint a nő vérében 1,5 ezrelékes véralkoholszintet mutattak ki, vagyis közepesen ittas állapotban vezette a kocsiját, mielőtt karambolozott. Egyelőre a kábítószer fogyasztását sem lehet kizárni, mivel a gyanúsított szervezetében ópiátszármazékot találtak. Ezt ő antibiotikum szedésével próbálja magyarázni.

A nő kedd hajnalban, BMW terepjárójával ittasan ütközött az autópályán, három ember meghalt. A szlovák exminiszter lánya – az édesanyja által kiadott közlemény szerint – mélységesen sajnálja a történteket, vállalja a felelősséget a balesetért. Az asszony a helyszínen sokkot kapott. Noha felborult terepjárója szélvédőjén kimászott az autóból, nem tudott segíteni a Fiat Puntóban rekedt embereknek.

A nő a helyszínen és kihallgatásán sem tett vallomást. Kirendelt szakértők feladata lesz megállapítani, hogy műszaki hiba, egy másik autó szabálytalansága vagy egyszerűen a nő hibája okozta-e a tragédiát.

A 31 éves szlovák nő gazdag család sarja. Mint korábban megírtuk, annak az Alexander Rezeš iparmágnásnak a gyereke, aki korábban a Mečiar-kormány közlekedési minisztere volt, és része volt a Kassai Vasművek magánosításában. Rezeš tíz éve halt meg, vagyonát gyerekei örökölték. Lánya, a kétgyermekes Eva, Szlovákia egyik hírességének számít, szinte mindig ad témát a sajtónak, például a válásaival. Jelenlegi párja egy exrendőr, aki már megkérte a kezét.

Közben a Bors arról ír, hogy a kocsiban bennégett M. család lánya nem hisz benne, hogy a nőt megbüntetik. A lapnak azt mondta: úgy érzi, a szülei halálát okozó nő ügyében is túlságosan enyhe büntetést hoz majd a bíróság. Nem csoda, ha többen attól tartanak, a büntetőeljárás végén meghozandó ítéletben is érezhető lesz a politikai-gazdasági befolyás hatása, ahogy azt sokan a nemrégiben „csupán” felfüggesztett börtönre ítélt horvát miniszterelnök-helyettes ítéletében is bizonyítottnak láttak. A Horvát Néppárt akkori elnöke, Radimir Cacic 2010-ben 145-150 kilométeres sebességgel ütközött neki az M7-esen egy magyar rendszámú autónak, amelyben ennek következtében ketten is életüket vesztették.

A bíróság a tragikus és nemzetközi felháborodást is kiváltó baleset miatt egy év, tíz hónapnyi, három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a horvát politikust, akit ráadásul már előzetesen mentesítettek a szankció miatt törvényileg rá váró büntetett előélet hátránya alól. Ily módon a sebességtúllépés miatt bekövetkezett, két ember életét követelő balesetet elkövető Cacic akadálytalanul folytathatta politikusi pályafutását.

Az M3-ason történt szörnyű baleset sokaknak azt juttatta eszébe, hogy több mint 12 éve az ír Francis Ciarán Tobin két kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun. A férfi túl gyorsan hajtott. A gázoló néhány hónappal később elhagyta az országot, távollétében három év fegyházbüntetést kapott, de a mai napig nem adták ki hazánknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik