Közélet

Csatáry házi őrizetben maradt

A bíróság meghosszabbította a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László házi őrizetét. Az MTI keddi, téves közleményére a bíróság meglehetősen kemény hangon reagált.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a 2012. augusztus 16-án hozott végzésében három hónappal meghosszabbította az idős férfi házi őrizetét abban a büntetőügyben, amelyben a Budapesti Nyomozó Főügyészség jár el háborús bűntett miatt. A végzés egyelőre nem jogerős. A Budapesti Nyomozó Ügyészség a szökés és elrejtőzés veszélye miatt kérte, hogy a bíróság hosszabbítsa meg a kényszerintézkedést, a bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.

A bíróság végzése szerint a rendelkezésre álló adatok alapján továbbra is megalapozott a veszélye annak, hogy az idős, de még mindig jó egészségi állapotban lévő gyanúsított szabadlábra kerülése esetén külföldre távozna, illetve a hatóságok számára elérhetetlenné válna. A bíróság szerint ezért az eljárási cselekményeken való jelenléte csak a házi őrizet meghosszabbításával biztosítható.

Mint ismert, az MTI keddi híre szerint a férfi házi őrizetét megszüntette a bíróság. A hír nem bizonyult igaznak, a hibára a bíróság közleményben reagált:

„Sajnálatos módon az MTI olyan téves értesülésre alapította a 2012. augusztus 21. napján kiadott hírét, amelyet az információk tisztázására hivatott – az MTI több munkatársa előtt sem ismeretlen – Fővárosi Törvényszék Sajtó és Nemzetközi Kapcsolatok Osztályával meg sem kísérelt tisztázni. Így arról sem tudtak tájékozódni, hogy a Sajtóosztály a végzés – a felek részére történő – kézbesítésére megfelelő időt hagyva augusztus 22-én adja ki közleményét. Valamennyiünk érdeke a hiteles és pontos tájékoztatás, ezért értetlenül állunk az MTI-től szokatlan tájékoztatás előtt, amely ahhoz vezetett, hogy a sajtóban téves, találgatásokon alapuló cikkek jelentek meg. A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársai több – a Fővárosi Törvényszék honlapján is közzétett – telefonszámon és e-mail címen elérhetőek. A Sajtóosztály az eddigi gyakorlatot követve továbbra is a sajtó munkatársainak rendelkezésére áll az egyes információk tisztázása ügyében” – írja a bíróság szerdán délelőtt.

A 97 éves férfit július 18-án helyezte 30 napos házi őrizetbe a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség Csatáry Lászlót emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja, amiért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. A gyanú szerint Csatáry László a második világháború idején Kassán volt gettóparancsnok, és 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában. Az ügyészség eddig kétszer hallgatta meg a 97 éves férfit, aki tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, valamint azt is, hogy a kassai gettó parancsnoka lett volna. Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai járási népbíróság háborús bűnösnek minősítette, ezért kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A férfi akkor megszökött, és csak 1997-ben tért haza Kanadából.

Azt MTI aztán szerdán válasznak beillő anyagot jelentetett meg. E szerint Horváth B. Gábor, Csatáry László kirendelt védője azt mondta, a házi őrizet meghosszabbításáról szóló írásos határozatot sem ő, sem Csatáry László nem kapta még kézhez. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke pedig azt, hogy a házi őrizet meghosszabbítását elrendelő határozatnak meg kell lennie még a házi őrizet lejárta előtt, és az érintettnek erről tudnia kell. Ha nincs ilyen határozat, illetve azt a terhelt nem kapja meg, akkor elvileg jóhiszeműen el tudja hagyni a lakást, függetlenül attól, hogy már megszületett-e a határozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik