Közélet

Több az áldozat az utakon

baleset (ingyenes, )
baleset (ingyenes, )

Három „fekete hétvége” egymás után. Hogy ennek véget vessenek, a rendőrök péntektől fokozott ellenőrzésbe kezdenek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az év első hét hónapjában kevesebb baleset történt, mint 2011 azonos időszakában, összesen 8233 ilyen esetet regisztráltak. Kevesebb a súlyos és a könnyű sérült is, ám az áldozatok száma, ha nem is kiugróan, de nőtt, január és július között 326-an haltak meg. A rendőrség szerint ez „figyelmezető jel”, ezért úgy döntöttek, tekintettel a közeledő hosszú hétvégére fokozott ellenőrzést rendelnek el.

A közeledő ünnep miatt jelentősen megnő a forgalom az utakon, sokan érkeznek Budapestre a tűzijáték és egyéb rendezvények miatt, míg mások autóba ülnek és családjukkal együtt elutaznak a hosszú hétvégére. A tíznapos akció pénteken kezdődött, a rendőrökkel kell számolni a forgalmasabb utakon, a városközpontokban, az éjszakai szórakozóhelyek környékén, és így tovább. Sebességet mérnek, szondát fújatnak, ellenőrzik, hogy az utasok használják-e a biztonsági övet és ahol kell, a gyermekbiztonsági rendszert is.

Halmosi Zsolt kiemelt feladatnak tarja az ittas sofőrök kiszűrését. Az elmúlt hét hónapban 879-en okoztak úgy balesetet, hogy alkoholt ittak, mielőtt volánhoz ültek, vagyis valamivel kevesebben, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az országos rendőrfőkapitány helyettese beszélt arról is, hogy még mindig az autósok okozzák a legtöbb balesetet, a felelősök 59 százaléka közülük kerül ki, bár ez nyilván annak is köszönhető, hogy a legtöbben kocsival közlekednek. A legfőbb baleseti ok továbbra is a gyorshajtás. Halmosi Zsolt szerint a kétkerekűn utazók, a motorosok, segédmotorosok, illetve a kerékpárosok – bár ők a legvédtelenebbek – még mindig nem vigyáznak kellőképp magukra, gyakran szegik meg a szabályokat, túl gyorsan mennek, a biciklisek pedig gyakorta kivilágítatlanul közlekednek.

A legtöbb baleset továbbra is a gyorsforgalmi utakon történik, például az M7-esen, az M0-s körgyűrűnél, illetve az M1-M7 közös bevezető szakaszán.

Halmosi Zsolt szerint bár sajnos vannak „sorsszerű” balesetek, amelyeket nem nagyon lehet elkerülni, de hangsúlyozta, nem akarnak újabb fekete hétvégét az utakon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik