Közélet

Folytatódik a kisfiától elszakított édesanya kálváriája

A gyámügy a bíróságra küldte őket, a bíróság a rendőrségre, majd egy másik bíróságra. Az anyuka szeretné visszakapni kisfiát, de úgy érzi, mindenhol falakba ütközik.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, a két és fél éves Marciért szerdán ment volna anyukája, ám a gyermek apja, valamint annak szülei nem adták vissza neki a kicsit, mondván, náluk jobb helyen van. A fiatal nő nem érti, miért tiltják el tőle gyermekét, hiszen mindvégig ő nevelte. Elmondása szerint volt párját eddig arra is nehéz volt rávenni, hogy meglátogassa fiát, sőt, kezdetben még az apasági nyilatkozatot sem akarta aláírni. Egykori kedvese most azzal vádolja, rossz anya.

Ki tud segíteni?

A fiatal nő még aznap feljelentést tett a rendőrségen, de nem indult büntetőeljárás, mivel nem állapítható meg bűncselekmény. Ez csak akkor következhet be, ha olyan információ merül fel, amely szükségessé teszi a büntetőeljárás megindítását. Az egyenruhások nem tehettek mást, jelezték a gyámügynek az esetet.

A gyámhivatalnál az anyukának mindössze annyit javasoltak, forduljon bírósághoz. A Markó utcában ismét azt tanácsolták neki, menjen a rendőrségre, végül aztán – amikor a fiatal elmondta, ezen már túl van – egy másik bíróságra irányították. Először azt mondták neki, jöjjön vissza hétfőn, Márton édesanyja kijelentette, addig nem mozdul, amíg be nem adhatja gyermeke ideiglenes elhelyezéséről szóló kérelmét. Végül felvették a jegyzőkönyvet. Most nem tehet mást, várnia kell. A másik felet – jelen esetben az apukát – értesítik.  Tehát a hivatalos papírokat kiküldték, a férfinak nyolc napja van, hogy reagáljon. Azt, hogy mikor születhet valamiféle döntés, egyelőre nem tudni, akár hetekbe is beletelhet, hiszen ítélkezési szünet van a bíróságokon.

A szakember szerint a gyámhatóságnál sokszor azt mondják, nincs eszköz a kezükben, nincs megfelelő jogszabály, pedig van, csak be kéne azokat tartatni.

Márton édesanyja úgy érzi, folyamatosan csak falakba ütközik, pedig „csak”  gyermekével szeretne lenni, amihez minden joga megvan.

Az erősebb győz

Felkerestük egy családjogi ügyekben jártas ügyvédet, hogy megtudjuk, ilyenkor mégis mit tehet, kihez fordulhat a szülő. Dr. Régász Mária a Hír24-nek azt mondta, ha korábban nem egyeztek meg a szülők arról, hogy kinél legyen elhelyezve a gyermek – vagyis amíg nincs erről végzés –, pontosan ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, és ha akarják, mindketten maguknál tarthatják. Mondhatni az győz, aki„erősebbnek” bizonyul.

Kutya kötelességük segíteni

Az ügyvéd elmondta, a gyermekvédelmi törvény értelmében a gyámügynek kutya kötelessége lett volna feltárni az esetet. Ilyenkor be kell hívniuk mindkét szülőt, megvizsgálni a körülményeket, egyebek mellett azért, hogy kiderítsék, a gyermek szempontjából mit eredményezhet ez a helyzet, illetve hogy a kapcsolattartás hiánya nem veszélyezteti-e a kicsit.

Megkerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóosztályát az ügyben, ehhez a tárcához tartoznak ugyanis a szociális, családi és ifjúsági ügyek. Arra szeretnénk választ kapni, pontosan mi a kötelező eljárás ilyen helyzetben, mit tehet, mit kell tennie a gyámhivatalnak. Azt az ígéretet kaptuk, hogy kérdéseinket haladéktalanul eljuttatják az illetékes szervekhez.

Az érem másik oldala

Dr. Régász Mária szerint ritka eset, hogy egy apuka minden előzmény nélkül elvigye a gyermekét. Mint mondta, általában azért döntenek így, mert keveset láthatják csemetéjüket, és sok anyukára jellemző, hogy túl szigorú korlátok közé szorítják az apát. Például csak meghatározott időben, meghatározott körülmények között – esetleg felügyelet mellett – látogathatják meg gyermeküket. A fent említett esetről nem kívánt véleményt formálni, mert nem ismeri mindkét fél álláspontját.

Az ügyvédnő úgy véli, az a legfontosabb, hogy a szülők a gyermek érdekeit tartsák szem előtt, azt, hogy a kicsinek mindkettejükre szüksége van.

Hogy mi a legjobb neki, hamarosan a bíróság fogja eldönteni.

Marad a remény

Az anyuka állítja, sohasem tiltotta a láthatást, sőt, örömmel vette, ha volt kedvese foglalkozott közös fiukkal. A szakember szerint, ha az apa valóban rendszeresen láthatta gyermekét, akkor jogsértő lépést tett, amikor elvitte a kicsit, hiszen indokolatlanul szakította ki őt a megszokott környezetéből. Ebben az esetben a bíróság minden bizonnyal visszaadja Marcit az édesanyjának.

Az ügyvédnő mindenképpen azt javasolná a szülőknek, üljenek le beszélni egymással higgadtan.

Az anya elmondása szerint próbál egyezségre jutni volt párjával és annak családjával, eddig eredmény nélkül. Csütörtökön a pici édesapja annyit szóban már „engedélyezett”, hogy az ő jelenlétében találkozhat a kisfiúval, de erre mostanáig nem adott lehetőséget neki.

Az anyuka tehát most nem tehet mást, várnia kell.  Mint mondta, ő a történtek ellenére sem szeretné elszakítani Marcit az édesapjától, de szeretné visszakapni a kisfiút, akit mindenkinél jobban szeret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik