Közélet

Családi háború egy gyermekért

kisfiú (kisfiú)
kisfiú (kisfiú)

A fiatal anyuka szerdán ment volna kisfiáért, de nem adták neki oda. A rendőrség semmit sem tehet, a gyámügyön a sor.

A két és fél éves Márton eredetileg egy hétvégét töltött volna apjával és annak szüleivel. Utána másik nagyanyjával ment volna a Balatonra, de ő végül nem tudta elvállalni unokája felügyeletét, így megbeszélték, hogy a kicsi még augusztus elsejéig náluk marad.

A kisfiú édesanyja dolgozott, így párja ment volna el piciért Érdre, ahol az apa és annak szülei is élnek, de ők előre kikötötték, neki nem adják oda, mert “csak egy idegen”, és jogilag semmi köze a fiúhoz. Így amikor végzett a munkával, együtt indultak érte. A fiatal anyuka kérte, hozzák ki Mártont, de ekkor sem adták át neki. Az apa és annak édesanyja kijött a házból, azt mondták, a fiú óvodában van, majd szóvá tették, az apa aláírta az apasági nyilatkozatot, így neki is joga van a gyermekkel lenni. A fiatal nő tudni akarta, pontosan melyik óvodába vitték a kicsit, el akart menni érte, mivel kötelesek neki kiadni. „Nem gondolod, hogy megmondjuk” – hangzott a válasz az aggódó anyuka szerint.

Kétségbeesett hajsza a kicsi után

A nőnek eszébe jutott, hogy egykori anyósa említett neki egy óvodát a közelben, ahová olykor napközis foglalkozásra vitték, így autóba ültek párjával és sebesen oda hajtottak, féltek, hogy „hozzátartozóik” esetleg megelőzik őket.

Senki sem volt ott. A fiatal nő ekkor már sírt, kiabált, az óvoda zárva volt. Marci egyébként bölcsődés, csak a nyári szünet alatt vitték oda néhányszor, mivel az intézmény, ahová jár, egy hónapra becsukta kapuit. Visszamentek a házhoz, de az érintettek már nem voltak otthon.

A rendőrség tehetetlen

Ekkor a rendőrséghez fordultak. Az anyuka egy egyenruhás társaságában felhívta Márton édesapját, tájékoztatta, hogy a feljelentést tett, és ismét arra kérte, adja vissza a kisfiát, kétségbeesésében már azt is mondta, legalább mutassák meg neki a picit, hogy jól van. Még a rendőr is próbálta jobb belátásra téríteni, de a férfi nem volt hajlandó engedni. Mivel a fiatalember a gyermek vér szerinti édesapja, a rendőrség ennél többet nem tehetett.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy valóban feljelentést tettek az Érdi Rendőrkapitányságon, de büntetőeljárást nem indítottak, mivel nem állapítható meg bűncselekmény. A szóvivő ugyanakkor hozzáfűzte: ha olyan információ merül fel, amely szükségessé teszi a büntetőeljárás megindítását, haladéktalanul intézkedni fognak. A gyámügynek ugyanakkor már jelezték az esetet.

Az anyuka szerint előre kitervelték

A fiatal nő a Hír24-nek elmondta, időközben megtudta, hogy a gyermek nagyanyja felhívta kedden azt a bölcsődét, ahová a fiú egyébként jár. Az asszony állítólag azt mondta az ott dolgozóknak – mindezt az édesanya tudta nélkül – hogy a gyerek egész hónapban nem megy, mert nagyon jól érzi magát náluk.

A fiatal nő nem tudja hova tenni a hirtelen jött ragaszkodást, amikor volt párja azt sem akarta, hogy megtartsa a gyereket, és arra is nehéz volt rávenni, hogy aláírja az apasági nyilatkozatot. Mint mondta, egykori kedvese ritkán látogatta fiát, és azt is csak a szülei unszolására tette. Úgy véli, most, hogy huzamosabb ideig volt náluk Marci, ők is rájöttek, milyen okos, kedves kisfiú, és nem akarják elengedni.

A fiúcska édesanyja próbál minden követ megmozgatni, hogy láthassa gyermekét, mások mellett felvette a kapcsolatot a gyámüggyel is. Azt mondta, ő és ismerősei többször próbálták elérni Márton édesapját, de falakba ütköztek. A fiatal nőnek sokszori próbálkozás után sikerült beszélnie vele, de a férfi hajthatatlan, nem adja vissza a kicsit, azt mondta volt kedvesének, rossz anya. Szóban annyit „engedélyezett”, hogy találkozhat Marcival az ő jelenlétében.

Az ifjú anyuka nem érti, miért teszik ezt vele, hiszen a gyermeket a kezdetektől fogva ő neveli, mindig vigyázott rá, gondoskodott róla, hiszen az életénél is jobban szereti. Azt mondta, borzasztóan hiányzik neki a kicsi, és mindennél jobban vágyik arra, hogy végre megölelhesse.

Mi is kerestük az apát, de nekünk sem vette fel a telefont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik