Közélet

Átvilágítják a titkosszolgálatot

A vizsgálat célja, hogy kiderítsék, milyen kapcsolatot tartottak fenn a titkosszolgálati vezetők az alvilág vezéralakjaival.

Nemcsak a nemrég öt ember meggyilkolásával meggyanúsított Portik Tamás állítólagos titkosszolgálati kapcsolatának feltárásának a célja annak a belső vizsgálatnak, amit a napokban rendeltek el a Belügyminisztériumnál (BM), hanem az Alkotmányvédelmi Hivatal és elődszervezetei működésének vizsgálata is zajlik – ismerteti a csütörtöki Népszabadság.

A cikk szerint a vizsgálat célja azt tisztázni, hogy volt, illetve esetleg ma is aktív titkosszolgálati vezetők hivatalosan vagy törvénysértő módon milyen kapcsolatokat tartottak fenn bűnözőkkel, köztük a szervezett bűnözés vezéralakjaival. A BM egy magát megnevezni nem kívánó illetékese emlékeztetett: eddig is folytak vizsgálatok a cégnél, s ezek eredményeként büntetőeljárások indultak többek ellen is.

Az átfogó vizsgálatról akkor döntöttek, amikor kiderült, hogy a belügyminiszter által a hazai szervezett bűnözés egyik vezéralakjaként emlegetett Jakubinyi Róbert bűnös kapcsolatban állt az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal több vezető tisztségviselőjével. Ennek köszönhetően a titkosszolgálat nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva eltussolta Jakubinyi köztörvényes ügyeit. Ezután vetődött fel annak lehetősége, hogy Portikot is segíthették titkosszolgálati kapcsolatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik