Közélet

Szabadulhat a kulcsi mészáros

Kulcsi-gyilkossag(430x286)(1).jpg (Kulcsi gyilkossag)
Kulcsi-gyilkossag(430x286)(1).jpg (Kulcsi gyilkossag)

Gyilkosnak kiáltotta ki magát, és folyamatosan tagadja, hogy őrült volna – írja a Blikk.

Megszüntették az előzetes letartóztatását H. Csanád Jutasnak, aki kulcsi házukban négy rokonát megölte, édesanyját és nővérét életveszélyesen megsebezte. A kulcsi családirtó átkerült az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe ideiglenes kényszergyógykezelésre. A Blikknek ügyvédje azt mondta: védence nem beszámítható, ezért szüntették meg előzetes letartóztatását. Az ügyben a nyomozás még tart, de ha vádat emelnek, kényszergyógykezelésre ítélik, ami addig tart, amíg gyógyultnak nem nyilvánítják. A kényszergyógykezelés maximális időtartama húsz év, de ha valaki például két év múlva egészségesnek mondható, az szabadulhat – magyarázta Hortobágyi Tibor.

A kulcsi családirtó minden kihallgatásán azt vallotta, hogy gyűlöli a családtagjait, és nem érez sajnálatot azért, amit tett, lelkiismeret-furdalás sem gyötri. A vallomásait mindig úgy adta elő, mintha mi sem történt volna. A fiatalember a nyomozás elején még azt is kikérte magának, hogy elmeorvosok vizsgálják, mondván, ő nem bolond, hanem gyilkos. A kirendelt ügyvéd már korábban beszélt arról, hogy az elmeorvosi vizsgálata után dől el, büntethető-e.

H. Csanád Jutas először bátyjával, majd idős nagyszüleivel, végül édesapjával végzett. Édesanyja és nővére életét sem kímélte, de a két nő a csodával határos módon túlélte ámokfutását. Néhány nappal a vérontás után azt vallotta, megnyugvással tölti el, amit tett. Rokonai lemészárlására úgy gondol, mintha egy fontos feladatot hajtott volna végre.

Gyilkolhat a tünetmentes is

Annak idején nagy vihart kavart, amikor kiderült, hogy kilenc nappal a bűncselekmény előtt hagyta el a pszichiátriát a salgótarjáni mészárlás elkövetője. Akkor egy általunk megkérdezett pszichiáter azt mondta, az elbocsátás lehetett teljesen indokolt és jogszerű. Ha a beteg később nem szedi a gyógyszereit, az ilyen eseteket egyszerűen nem lehet megelőzni.

Bár a filmekben a legtöbbször a skizofréneket mutatják be pszichopata gyilkosokként, ez nem igaz – állapította meg egy friss kutatás. Az amerikai Nemzeti Mentálhigiénés Intézet adatai szerint az erőszakos viselkedés viszonylag ritka a skizofrén betegek körében, az öngyilkossági ráta azonban magasabb, mintegy 10 százalékra tehető.

Az ámokfutók hónapokig készülnek

Csakúgy, mint a kulcsi mészáros, a denveri rém és a norvég tömeggyilkos is sokáig készült tettére. James Holmes,  Anders Behring Breivik és H. Csanád Jutas között az is hasonlóság, hogy tettük előtt egyikük őrültsége sem volt nyilvánvaló, környezetük számára mindegyik hétköznapinak tűnt. A felkészülés is mindig nagyon nehezen tetten érhető, az elkövetők többnyire büntetlen előéletűek, kiszűrni szinte lehetetlen őket. Ugyanakkor ezek a fiatalemberek többnyire furcsa, az átlagtól eltérő, visszahúzódó, a meghatározó közösség által kizárt, elutasított, megvetett lúzerek, akik az elszenvedett sérelmeik hatására reagálnak kórosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik