Közélet

A Fenyő-gyilkosság miatt kapták el Portikékat?

A Blikk szerint lehet, hogy Portik Tamást és társait nem is az Aranykéz utcai robbantással összefüggésben fogták el?

Azonos ügyszámon fut a minap letartóztatott Portik Tamás és négy társa büntetőügye, illetve a Jozef Rohác ellen a Fenyő-ügyben 2011-ben indult nyomozás – erősítették meg a lapnak rendőrségi körökből. Jozef Rohácot és társait tartják az 1998-as Aranykéz utcai robbantás elkövetőinek, de Rohácot eredetileg a Fenyő-merénylet miatt kérték ki a szlovákoktól, így ezt most az Aranykéz utcai ügyben is meg kell tenni.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tudja, hogy Rohác egyik társát, aki a Boros Tamás megöléséhez használt kis Polskit vette, már megölték Szlovákiában, de értesítést erről még nem kaptak. Ugyanakkor Imrich O.-t is nagyon szeretnék Budapesten tudni, ellene is kiadták a nemzetközi körözést, mivel Rohác és Hamala mellett az ő DNS-mintáit is megtalálták abban a belvárosi szállodában, ahol a Boros-merénylet előtt megszálltak.

Kovács Lajos, a „döglött ügyek” osztályának volt vezetője szerint bár az olajozás egyik ismert alakját és embereit egyelőre csak Prisztás József lelövésével és Boros Tamás likvidálásával gyanúsítják, de nyilvánvaló, hogy a vizsgálat kiterjed a 96-tól 99-ig elkövetett valamennyi merényletre. Így a Fenyő-gyilkosságra is. Ehhez a lapnak egy belügyi forrás hozzátette: szinte naponta érkezik bűnbánó maffiózó az NNI-re, hogy enyhébb büntetésért elmondja, mit tud a leszámolásokról.

A névtelen informátor nem zárta ki, hogy a Fenyő-merényletről is vannak már olyan vallomások, amelyek a Portik-féle társaságot hozzák valamilyen szinten összefüggésbe a történtekkel, idő kérdése csak a gyanúsítás. Az NNI nem kívánta kommentálni értesülésünket. Mint mondták: amint lesz mondanivalójuk a nyilvánosság számára, azonnal közzéteszik azt.

Mint korábban megírtuk, többen összefüggést sejtenek a rendőrségi korrupciós botrány és a Portik-ügy között. Többen ugyanis elérkezettnek látták az időt, hogy előnyös alkut kössenek a rendőrséggel. A Népszabadságnak V. László ügyvédje útján azt üzente: nem állt kapcsolatban Portik Tamással, nem volt tudomása a dolgairól, s egyik ügyben sem érintett semmilyen formában azok közül, amelyek miatt gyanúsítottként hallgatták ki őt. Portik is ártatlannak vallja magát.

Rendőrkézen a merénylők fegyverei

A Blikk hétfőn azt írta, hogy egy sor, a ’90-es években elkövetett merénylet oldódhat meg heteken belül, mivel Portik Tamás és társai elfogása óta a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) újabb és újabb iratok, tárgyi bizonyítékok kerülnek. Köztük van a pisztoly, amivel Lakatos Csaba hajtót, illetve a Kalasnyikov, amivel Seres Zoltánt lelőtték. A nyomozók most összefüggést keresnek a két merénylet között. Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. Korábban a Népszabadság azt írta, hogy immár állítólagos titkosszolgálati kapcsolatait is vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik