Közélet

Vihar – meg sem álltak a tűzoltók

vihar (i) (vihar, tűzoltók, fakidőlés, )
vihar (i) (vihar, tűzoltók, fakidőlés, )

Dőltek a fák, a villanyoszlopok, szél tépázta a házakat. Többen nem úszták meg sérülések nélkül a vasárnapi vihart.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint elsősorban az erős szél okozott gondot, összesen négyszáz helyszínre kellett vonulniuk a tűzoltóknak, a legtöbb riasztás Budapestről és Pest megyében érkezett. Több mint ötven épületet rongált meg a vihar, a legtöbb Zalaszentgróton. Az épületkárokról szóló bejelentések fele innen érkezett.

A mostoha időjárás a közlekedést is nehezítette a vasúton és az utakon is. Öt helyszínen szünetelt a vonatforgalom, kettőn pedig egy ideig csak váltott irányban haladhattak a szerelvények.

A katasztrófavédelem adatai szerint heten sérültek meg a viharban. Egy váci rendezvényen négyen sérültek meg, ezen kívül  két autóra is fa dőlt. Az egyikben egy, a másikban pedig két ember sérült meg.

Vasárnap történt egy nem mindennapi baleset is: villámcsapás miatt újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert. A Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben falunapon barátságos mérkőzést játszott a helyi labdarugó csapat a Vas megyei Szergény együttesével. T. Szabó Alfonz polgármester szerint a villámcsapás négy-öt embert “vitt le” a földre, egyiküknek a lábszárvédője is elégett. A villámcsapás súlyos sérültjeit a soproni kórházban kezelik. Az életveszélyben lévő játékost az intenzív osztályán ápolják, további két sérültet a kardiológiai osztályon kezelnek.

Bár az ítéletidőnek már nyoma sincs, Szentendre és Vác térségében még mindig kritikus a helyzet, a PIlisben és a Visegrádi-hegységben járhatatlanok a kerékpárutak.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese szerint Szentendrén és Vácott még harminc-negyven helyszínre várják a tűzoltókat és folyamatosan csörög a telefon. A PIlisi Parkerdő területén lévő burkolt, aszfaltozott utakat pedig többfelé kőfolyások, sár borítja. A Rám-szakadék és a Holdvilág-árok gyalog is nehezen járható, Visegrádon az Apátkúti-patak rakott nagy mennyiségű hordalékot a népszerű kirándulóhelynek számító Kaán-forrás felé vezető erdei útra.Az erdőállományban és a parkerdei infrastruktúrában keletkezett károk felmérése és felszámolása most is folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik