Közélet

Megtépázta a NAV a magyar vasmaffiát

NAV(210x140)(1).jpg (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)
NAV(210x140)(1).jpg (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)

A bűnszervezet milliárdos tételben állított ki hamis számlákat fémkereskedőknek. Három gyanúsított előzetes letartóztatásba, hat pedig házi őrizetbe került.

Az ügyben 14 olyan cég érintett, amelyek milliárdos tételben állítottak ki hamis számlákat fémkereskedő társaságoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) majdnem negyven helyen tartott házkutatást és foglalt le iratokat, bizonyítékokat. A gyanúsítottaktól autókat, házakat, értékesebb tárgyakat és készpénzt foglaltak le, összesen 400 millió forintnyit.

A nyomozók a számlaforgalomból, valamint a számlázó társaságok hátteréből derítették ki, hogy a fémhulladékkal kereskedő cégek csalással akarták csökkenteni a fizetendő társasági és a különadó összegét a könyvelésükben.

Az adóhatóság szerint a fiktív számlák nemcsak az adóminimalizáláshoz kellettek, hanem ahhoz is, hogy a fémhulladékok beszerzését legalizálják. A számlagyár és a kereskedők tranzakciói úgy működtek, hogy a számlák ellenértékének átutalása után a pénzt szinte azonnal kivették és a jutalék levonása után visszaadták a számlák megrendelőinek – olvasható a közleményben, amelyben azt is megjegyezték, hogy – mint az ilyen esetekben mindig – a közreműködő számlázó cégeket külföldieknek, illetve fellelhetetlen illetőknek eladták, azok helyett újakat alapítottak.

A NAV tájékoztatása szerint a hulladékkereskedelemben már évek óta működik a fordított adózás, ezért a bűncselekménnyel okozott kár enyhébb, mint ha a számlák levonandó áfát is tartalmaztak volna. A hatóság szerint a költségvetést feltehetően így is több százmillió forint kár érte, amelyet azonban ellensúlyoz az akcióban lefoglalt vagyontárgyak értéke.

A nyomozás adócsalás és csalás, továbbá magánokirat-hamisítás gyanújával folytatódik. Hárman előzetes letartóztatásban, hatan pedig házi őrizetben vannak. Az adócsalásért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik