Közélet

A főügyészség fizet, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület örül

Az egyesület tagjai örömükben ősi magyar imádságot mondtak, ami miatt kitessékelték őket a tárgyalóteremből.

A Gyulai Törvényszék első fokon elutasította a Békés Megyei Főügyészségnek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatására irányuló keresetét szerdán. A főügyészség az egyesület gyöngyöspatai és hajdúhadházi kisebbségi és emberi jogokat sértő tevékenysége miatt fordult bírósághoz.

A tárgyalást vezető Mucsi Erika törvényszéki bíró a kereset elutasítását azzal indokolta, hogy a felperes nem tudta egyértelműen bizonyítani a tanúvallomások és a bíróság elé tárt bizonyítékok alapján, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége alkotmányba ütköző volt 2011 márciusában és áprilisában Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon, illetve megsértette a Magyar Köztársaság nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit, továbbá a működése nem felelt meg az egyesületi alapszabálynak.

A főügyészség fizeti a 600 ezres perköltséget

A törvényszék a megyei főügyészséget hatszázezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, a felperes Békés Megyei Főügyészség képviselője az ítélet kihirdetése után nem nyilatkozott fellebbezési szándékáról, a főügyészségnek 15 nap áll rendelkezésére fellebbezni a Szegedi Ítélőtáblához.

A Békés Megyei Főügyészség keresete szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület nem az alapszabályban megfogalmazott célok szerint működik. Az egyesület tagjai 2011 tavaszán, Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon egyenruhában és alakzatban vonultak, fenyegetően léptek fel a helyi romákkal szemben, megsértették a romák méltósághoz és emberi élethez való jogait, annyira megfélemlítették őket, hogy közülük több család elköltözött a településről, a gyermekeket a roma szülők nem merték iskolába járatni, több kiskorú a félelem miatt lelkileg sérült.

A Gyulai Törvényszék álláspontjával kapcsolatban Bagdi Árpád sajtószóvivő azt mondta: az alperes “rasszista, jogsértő tevékenysége az eljárás során nem került bebizonyításra, a törvényszék az ügy egészét vizsgálva, és az eseményeket külön-külön elemezve is erre az álláspontra jutott”.

Az egyesület tagjai ősi magyar imát mormoltak hálából

Borbély Erika, az egyesület jogi képviselője az ítélet kihirdetését követően úgy nyilatkozott, örülnek az ítéletnek, hiszen a törvényszék nem látta bizonyítottnak, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége jogsértő. Az egyesület kedvezőtlenebb döntésre számított, főleg a körülötte kialakult médiahisztéria következményeként – tette hozzá.

A tárgyalás befejezését követően a teremben lévő mintegy húsz egyesületi tag ősi magyar imádságot mondott el, majd “Szebb jövőt!” felkiáltás után hagyták el a termet Mucsi Erika bíró rendre utasítása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik