Közélet

A rendőrség is beszállt a diplomabotrányba

diploma (diploma, )
diploma (diploma, )

Nyomozás indul abban az ügyben, amelynek során három egyetemista hiányzó jegyeik ellenére kapott diplomát a Semmelweis Egyetemen. A jegyeket a dékán „pótolhatta”. Az esetben egy fideszes képviselő fia az egyik érintett.

Közokirat-hamisítás miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség abban a Semmelweis Egyetem (SE) testnevelési karát (TF) érintő államvizsgabotrányban, amelyről hétfőn számolt be a hvg.hu. Az SE rektora az ügyben belső vizsgálatot indított.

A cikk szerint július közepén két hallgató ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársukkal együtt átvették a testnevelő-edző szakos diplomájukat Tóth Miklós dékántól, miközben közvetlenül az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. Egy harmadik hallgató is hasonló körülmények között abszolvált, mégsem kaphatott diplomát, mert hiányzik még a nyelvvizsgája.

A hvg.hu értesülései szerint Tóth Miklós dékán saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet. A kormánypárti parlamenti képviselő fia mellett a két másik érintett a fiú kollégiumi szobatársai.

Az SE rektora még hétfőn közölte, hogy azonnali belső vizsgálatot rendelt el az ügyben – derül ki Szél Ágoston hétfői közleményéből.  Ennek kapcsán az MSZP-s Hiller István közölte helyesli, hogy a Semmelweis Egyetem rektora azonnali vizsgálatot rendelt el. Hozzátette: egyetlen magyar felsőoktatási intézmény dékánjának sincs oklevél-kiadási jogosultsága. Diplomát az intézmény ad ki, egy dékán nem adhat ki diplomát. (…) Ha a diplomán nem szerepel az intézmény pecsétje, csak a dékáné, akkor az nem érvényes – hívta fel a figyelmet a szocialista oktatáspolitikus, megjegyezve: ez akkor is így van, ha a hallgatók szabályosan szerezték meg az abszolutóriumot.

Az ATV Híradó megkereste az ügyben a fideszes Lasztovicza Jenőt akinek a fia érintett, a képviselő úgy vélte, hogy a hvg.hu cikke szerinte „tele van hibás állításokkal”. Lasztovicza hozzátette, hogy „a dékánt személyesen két hete ismeri”, és „nem egyeztetett vagy üzent” neki a fiával kapcsolatban. Lasztovicza Jenő később azt is közölte, hogy jogi lépéseket fontolgat a hvg.hu cikke miatt, mert az abban foglaltak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik