Közélet

Megúszta az ír gázoló

Nem adják ki Francis Ciarán Tobint. Két gyermek életét vette el, mégis élhet, mint hal a vízben.

Alan Shatter ír igazságügy-miniszter szerint az ír törvények nem tesznek lehetővé további lépéseket a leányfalui gázoló ügyében. Mindez azt jelenti, hogy nem adják át a férfit a magyar hatóságoknak, és valószínűleg arról sem lehet szó, hogy Írországban töltse le büntetését.

Francis Ciarán Tobin az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon. 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak.

A baleset okozóját – aki abban az évben, kiküldetése lejártával elhagyta Magyarországot – később háromévi szabadságvesztésre ítélték. A magyar hatóságok kérték átadását Írországtól, ám az ír Legfelsőbb Bíróság többévi eljárás végén, a közelmúltban nemet mondott. A végzés jogerős.

Két héttel ezelőtt a halálra gázolt gyermekek édesapja Írországba utazott, hogy felhívja a figyelmet a 12 éve húzódó ügyre. Ügyvédje szerint ha Írország jogállam, akkor kiadják Tobint a magyar hatóságoknak. Zoltai Bence hozzátette: nem kizárt, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához, illetve az Európai Unió Bíróságához fordulnak.

Eközben újabb levelet írt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi felelősének. Arra kérte őt, hogy érje el: az írek legyenek konstruktívabbak az ügyben. Az ír igazságügy-miniszter például még nem is reagált a megkeresésére.

Viviane Reding háromoldalú egyeztetést hívott össze, de egyelőre ő sem tudott időpontot mondani a két szakminiszter és az uniós biztos közötti személyes találkozóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik