Közélet

Gázmérők visszaállításából szedték meg magukat

manipulalt-gazmero(960x640).jpg (gázmérő, csalás, tigáz, )
manipulalt-gazmero(960x640).jpg (gázmérő, csalás, tigáz, )

Az ötfős csapat kezdetben csak „pluszpénzt” remélt a jól jövedelmező üzlettől, később már ebből éltek.

A rendőrség tájékoztatatása szerint az ügyben tavaly nyáron kezdtek nyomozni, miután a TIGÁZ ellenőrzési szakemberei olyan gázmérőkre akadtak, melyekről kiderült, a számlálóját visszaforgatták, majd a fedelet hamis plombával zárták le. A Hajdú-Bihar megyei rendőrök a hónap elején összehangolt akciót tartottak, így került a látókörükbe négy ember.

Kiderült, hárman közülük korábban gázipari szakemberként dolgoztak, ők pörgették vissza a gázmérőket, méghozzá egyedileg gyártott szerszámokkal.  Negyedik társuk pedig korábbi kapcsolatait felhasználva ajánlotta ki ezt a „szolgáltatást”. Azóta már több fogyasztót sikerült beazonosítani.

Az akció utáni napokban újabb embert gyanúsítottak meg, az ő feladata az volt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hajtson fel ügyfeleket.

Az egyenruhások házkutatást tartottak a gyanúsítottaknál. Otthonaikban hamis plombák készítésére használt beütő készleteket, speciális szerszámokat, festékeket,  gázmérőalkatrészeket találtak.

A jelenlegi adatok szerint a 40-60 év közötti férfiak több évig működtették virágzó üzletüket, kezdetben így egészítették ki jövedelmüket, ám később már ebből éltek. A banda egyébként főképp Hajdú-Bihar megyében ténykedett, de Szabolcsban és Borsodban is megfordultak.

Ellenük bűnszövetségben elkövetett bélyeghamisítás miatt folyik az eljárás, tettükért öt év börtönbüntetést is kaphatnak. Mindannyian beismerő vallomást tettek, most szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség társtettesként kihallgatott egy fogyasztót is. Ha bűnösnek találják, akár egy évre börtönbe kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik