Közélet

Fémtolvajok zabálják fel az országot

fem-csovek(210x140)(2).jpg (fémkereskedők, )
fem-csovek(210x140)(2).jpg (fémkereskedők, )

Vas, bronz, réz, tökmindegy. Szobor, kapu, villanyoszlop, korlát vagy jármű, szintén nem számít. Lényeg, hogy legyen zsákmány.

A napokban egy víztározó medence korlátját darabolta fel egy fémtolvaj Salgótarjánban. Nem kímélte a vascsövet, fűrésszel esett neki. Pechjére egy szabadnapos rendőr rajtakapta. Ha nem akasztják meg a kemény „munkában”, néhány ezer forint reményében túladott volna a holmin. Erről az esetről hétfőn számolt be a rendőrség, de nap mint nap történnek hasonló lopások. A fémlopókat egyebek mellett vonzzák a pincék, a garázsok, a különféle telephelyek és persze nem utolsó sorban a vasút kínálta fémek. Az elszántabbak azonban meg sem állnak a temetőkig vagy akár a pótolhatatlan szobrokig.  Ők következnek most.

Véső, vetőgép, hintó

A helyszín Balassagyarmat, Palóc liget, szabadtéri mozi, idén május. A tolvaj különböző fém tárgyakra pályázott, így zsákmány reményében betört egy épületbe. A mozigépészeti helyiséget szemelte ki magának, ahová a kibontott falon keresztül jutott be. Vésővel és kalapáccsal esett a gépház falának, majd vitt mindent, amit csak „megkívánt”. A férfinak nem volt szerencséje, megzavarták, így a kupacba készített tárgyakat nem tudta elvinni, a rendőrségen kötött ki.

A 28 éves testvérpár egy 340 kilogrammos vetőgépet lopott el Csongrád-Nagyrétről, ugyancsak májusban. Zsákmányukon egy színesfém  felvásárló telephelyen adtak túl, mindössze 15 ezer forintért. A pénznek azonban nem sokáig örülhettek, mivel a csongrádi nyomozók még a bűncselekmény délutánján elfogták őket.

Az egyenruhások áprilisban fogtak el két férfit, akik egy fém hintót próbáltak elkötni, hogy pénzzé tegyék. A járműre egy Csatárhegyen lévő telken bukkantak rá, még a kerítést is kibontották, hogy célt érjenek. Amikor lebuktak, menekülni akartak, de nem jutottak messzire.

Aknafedél a tuti

A tolvajok nem kímélik az „utca kincseit” sem, így például az aknák fedlapjait. Februárban, Bicskén például járőr szúrt ki egy kerékpárost, aki az említett holmival a csomagtarján kerekezett egy közeli színesfém átvevő telephely felé. Kiderült, a 43 éves férfi egy parkolóból hozta el a csatornafedelet. Ő sem úszta meg bilincs nélkül.

Volt olyan, hogy egész utcák maradtak aknafedlapok nélkül. Idén márciusban Balatonfenyvesen összesen huszonnégy darabnak kelt lába, emiatt lezárásokra is szükség volt. Kiderült, a lopások mögött egy idős férfi és terhes élettársa áll, akik korántsem számítanak újoncnak a szakmában. Fél évvel korábban 18 darab vas aknafedlaptól szabadították meg a Balaton partját.

Ne kímélik a temetőket sem

E jeles szakma képviselői között bőven akadnak olyanok, akiknek semmi sem szent. Még az sem okoz gondot, hogy sírokat rongáljanak meg, tegyenek tönkre némi fémért. Nemrégiben kapták el a rendőrök azokat a színesfém-tolvajokat, akik több mint ötmillió forint járt okoztak a tatabányai temetőkben. A tetteseket június elején kezdték el keresni, a 23 és fiatal egy 24 éves társát éppen akkor igazoltatták, amikor náluk volt a megszerzett részlet egy része. A páros a temetőkből elhozott vázákat, szobrokat egyszerűen feldarabolta, majd eladta.

Tavaly Szegeden hasonló eset borzolta a kedélyeket. Akkor 17 urnás sírhelyben tettek kárt, felfeszítették, benyomták a kegyeleti kellékeket, hogy megszerezzék amit akarnak.

A páva, a róka és Rákóczi sem úszta meg

A tolvajok kiváltképp szeretik a szobrokat, főképp ha már darabokban vannak. Leszedni, “felkockázni”, eladni, ez a mottó. Idén június végén egy pécsi házról tűnt el egy fémróka és egy fémpáva, amely már ötven éve díszítette a bejáratot. Persze van, aki nem éri be „holmi állatokkal”, az elmúlt években szép számmal tűntek el történelmi személyiségekről készült alkotások is, ilyen például Nyári Pál bronzból készült fejszobra.

Emellett lába kelt egy II. Rákóczi Ferencet ábrázoló műnek is, és a tolvajok nem kímélték Bors István Munkácsy-díjas szobrászművész Siófokon felállított alkotását sem. Ha nem kerülnek meg időben, ezek a darabok – csak úgy, mint egy garázsból elcsent vasrúd –  egész biztosan “cafatokban” végzik.

A pénz győz

Bár a tolvajokat vonzza a fém, a vasrács, amely mögé kerülgetnek talán mégsem olyan csábító. Ennek ellenére szemrebbenés nélkül okoznak több tíz, száz, vagy akár milliós károkat, pedig az így szerzett pénz általában nem haladja meg a néhány ezer forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik