Közélet

Óriási károkat okoztak a tüzek az országban

Idén már 54 ezer hektárnyi terület égett le hazánkban. A szabadtéri tüzeknél majdnem minden esetben emberi tevékenység okozza a bajt.

A rendkívül száraz időjárásnak is tulajdonítható, hogy az idén két és félszer több szabadtéri tűz keletkezett, mint 2011 hasonló időszakában. A leégett területek nagysága pedig a három és félszeresére növekedett – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Erdészeti Hatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. hétfőn kiadott közös közleményében.

A tavaszi időszakban egy-egy szabadtéri tűz átlagosan 4,3 hektárnyi területet érintett. Az utóbbi idők legnagyobb tűzesete Bugacon történt, ahol májusban több mint 1100 hektárnyi erdő égett le. A hat napon át tartó oltás az eddigi számítások szerint közel 70 millió forintba került, de ez az összeg még nem végleges.

A tüzek 99 százalékát emberi tevékenység okozza. Többnyire a gondatlanság áll a háttérben, de sokszor előfordulnak szándékos esetek is. Ilyen például a tarló és a nád égetése. Gyakran a felügyelet nélkül hagyott kerti hulladék égetése okoz nagy bajt.

Egy új erdő létesítése, az erdőterület műszaki helyreállítása 6-12 évet is igénybe vehet, és hektáronként több millió forintos költséget jelent, egy idős erdő ökológiai szempontból történő regenerálódása pedig akár 50-100 évig is eltart – olvasható a közleményben.

A hatóságok hangsúlyozzák, hogy tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított 200 méteren belül sem szabad tüzet rakni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik