Közélet

Huszonkét hónap börtönt kapott Kolompár Orbán

bíróság (ítélet)
bíróság (ítélet)

Az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnökét jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és más bűncselekmények miatt ítélték el.

Mátyásné Polereczki Éva, a Kecskeméti Városi Bíróság tanácsvezető bírója kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt bűnösnek találta, de a folytatólagosan elkövetett sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt emelt vád alól felmentette Kolompár Orbánt.

A szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt egy év tíz hónap börtönre ítélték. Kolompár Orbánné harmadrendű vádlottat ugyanezen két bűncselekmény miatt egy év börtönnel sújtották, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

Offenmüllerné Bozó Krisztina hetedrendű vádlottat egy év hat hónap börtönre ítélte a bíróság, a végrehajtást 3 év próbaidőre felfüggesztve. A negyed-, a nyolcad- és a kilencedrendű vádlottat pénzbüntetésre ítélték, míg az ötöd- és a hatodrendű vádlottat felmentette a bíróság az ellenük emelt vádak alól.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró az ítélet kihirdetése után megkezdte az ítélet indoklását, amely késő délutánig fog tartani. Az ítélet indoklása után nyilatkozhat Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész, valamint a vádlottak arról, hogy elfogadják az ítéletet vagy fellebbeznek az ellen.

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult perben három ügyet egyesítettek. A második vádpontban szerepelt a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének a bűntette. A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és partnerszervezetei a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik