Közélet

Mától biciklis rendőrök is cirkálnak Budapesten

biciklis rendőrök (biciklis rendőr, rendőr, )
biciklis rendőrök (biciklis rendőr, rendőr, )

Tíz kerékpáros rendőr cirkál mától a főváros bicikliútjain. Fő feladatuk nem a büntetés, hanem a közlekedés segítése, biztosítása lesz.

A készenléti rendőrök biciklis egységét a rendőrség és a fővárosi önkormányzat közös közbiztonsági programjának részeként hozták létre. Az egyenruhásokat a Magyar Kerékpárosklub szakmai tanácsadásával együtt képezték ki.

A „bringás zsaruk” a belső kerületekben, a Margit-szigeten, a Római-parton és a Népligetben cirkálnak majd. Negyven rendőrt képeztek ki a speciális feladatra, de egyszerre csak tízen lesznek szolgálatban.

A Magyar Kerékpárosklub elnöke azt mondja, nem az elavult szabályokba bevésett kötelező tartozékok kampányszerű ellenőrzését szeretné látni, hanem például annak megértését, hogy adott esetben miért nem a járdára sárga festékkel „épített” rossz bicikliúton teker valaki.


A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: MTI / Kollányi Péter

A biciklis rendőröket a turisták útbaigazítására is felkészítették. Munkájukat folyamatosan figyelik és értékelik. A tervek szerint hamarosan vidéken is több két keréken cirkáló járőr lesz.

Balogh János, a készenléti rendőrség parancsnoka szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a biciklisek mellett lovas rendőrök is ellenőrzik mától a főváros frekventált parkjait.  A kerékpáros rendőrök reggel 9 és este 9 között lesznek az utcán.

A biciklik, a ruhák és a rendőrök kiképzése ötmillió forintjába került a rendőrségnek. A kiképzésben és a kerékpárok kiválasztásában, valamint felszerelésében a Magyar Kerékpárosklub volt a rendőrség segítségére. Egy bicikli körülbelül 130 ezer forintba került.

Zsolnai József, a Fővárosi Önkormányzat bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottságának elnöke azt mondta, hogy Tarlós István főpolgármesteri keretéből kétmillió forinttal járult hozzá a biciklis egységek felállításához. A közgyűlés egyhangúlag támogatta az akciót – fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón bemutatott, kék-fehér alapszínű kerékpárokat felszerelték tárolóval és a gumibot elhelyezésére alkalmas gyűrűkkel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik