Közélet

Életfogytiglant kér az ügyész az ámokfutó rendőrgyilkosra

rendőrség (rendőr, TNOR)
rendőrség (rendőr, TNOR)

A férfi részegen és bedrogozva gázolt halálra egy rendőrt a Keleti pályaudvar közelében. Kocsijával áthajtott az egyenruhás mellkasán.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez. Mint ismert, a férfi még 2010. július 23-án délután, egy BMW-vel száguldozott a főváros utcáin.

Üldözték

A Bosnyák térnél áthajtott egy piros lámpán, ekkor vették üldözőbe a rendőrök. A Csömöri és Miskolci út kereszteződésében melléértek, és felszólították, hogy álljon félre. A férfi erre annyit válaszolt: „Kapjatok el, ha tudtok!”, majd elhajtott. Az autóban a férfi élettársai is ott ült.

Az ámokfutót a Thököly úton már több rendőrautó üldözte. A Baross téri építkeznél aztán kisodródott, és nekiütközött egy kerítésnek. Az egyik rendőrautó ekkor elölről, a Rákóczi út felé elzárta a menekülő útját, ebben a kocsiban utazott a később elgázolt rendőr zászlós is.

A férfi látta, hogy a zászlós hátulról az autója felé tart, ennek ellenére kipörgő kerekekkel tolatni kezdett. A rendőrt elütötte, majd a kocsi bal kerekével ráhajtott az úttesten hanyatt fekvő mellkasára. A tolatás után ismét egyesbe kapcsolt, és megpróbált elmenekülni, ám a sérült ruhája az alvázba akadt. Az autó a testet addig húzta maga után, míg az egy másik rendőrautó jobb oldalához nem csapódott.

Ittas volt

Az egyik egyenruhás pisztolyával kilőtte a kocsi első kerekét, de így sem sikerült megállítani: egészen a Gubacsi útig hajtott, ahol végül lerobbant az autó. A férfi közben többször is „ráhúzta” a kormányt az őt üldöző rendőrautóra.

Az ügyészség hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölésen túl hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, segítségnyújtás elmulasztása, rongálás és ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt emelt vádat. Azt indítványozta, hogy a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztést szabjon ki.

Az ügyet kiemelt jelentőségűnek minősítették, az eljárást soron kívül kell lefolytatni.

Az elgázolt Radovic Dusánt a Borsod megyei Ózdon helyezték örök nyugalomra. A hamvasztás utáni búcsúztatáson részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, de jelen voltak az országos és a fővárosi rendőr-főkapitányság vezetői, és körülbelül 1500 rendőr is.

A nyomozást körülbelül két év után, idén tavasszal zárták le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik