Közélet

Motorosok: 18-szoros halálozási kockázat

A motorosokat a múlt héten Budapest legforgalmasabb útjain ellenőrizték: 19 figyelmezetés, 14 helyszíni bírság, 7 feljelentés és 5 előállítás a mérleg.

Átfogó ellenőrzést tartott a rendőrség a motorbalesetek megelőzése érdekében az elmúlt héten a fővárosban. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a június 27-én indult akció annak az uniós közlekedésbiztonsági kampánynak a része, amely a motorbalesetek csökkentését szolgálja, 2001 és 2010 között ugyanis 34 százalékkal emelkedett az olyan közúti balesetek száma, amelyekben motorosok is érintettek.

A rendőrök Budapest legforgalmasabb útjain ellenőriztek: 19 esetben csak figyelmeztettek, 14 helyszíni bírságot szabtak ki összesen 200 ezer forint értékben, hét esetben szabálysértési feljelentést tettek, öt embert pedig előállítottak. A BRFK szóvivője azt is elmondta, kilenc megállított motorosnak semmilyen engedélye nem volt a jármű vezetésére. A rendőrség a járművek műszaki állapotát és a vezetők bukósisakját is ellenőrizte.

Horváth Katalin Fanni felhívta a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok szerint a legtöbb motorbaleset még mindig a gyorshajtásból, a szabálytalan kanyarodásból és előzésből ered.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy egy motoros, illetve segédmotoros halálozási kockázata átlagosan 18-szor nagyobb, mint egy gépkocsivezetőé, ezért 2012-ben kiemelt figyelmet fordítanak rájuk. Július első és augusztus második hetében célirányos közúti ellenőrzéseket tartanak az ország közútjain is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik