Közélet

Ha bombát talál, szóljon!

balaton (strand, balaton, )
balaton (strand, balaton, )

Az elmúlt hetekben több világháborús robbanószerkezet került elő a Balatonból. A Hír24 utánajárt, mi a teendő, ha veszélyes tárgy akad a kezünk közé.

Mint arról a Hír24 beszámolt, legutóbb hétfőn délben, Balatonlellén, a Virág utca végén található szabadstrandon, a parttól 20 méterre bukkant bombára egy nő. A 30 centi hosszú, buzogány alakú szerkezetet felemelte, majd miután rájött, hogy mi akadt a kezébe, visszadobta a vízbe. Szerencsére nem történt tragédia. Korábban egy férfi is kézbe vett egy hasonló bombát, ő azonban óvatosan engedte vissza a vízbe, majd értesítette a rendőrséget.

A Hír24 megkereste Várkonyi Melindát, a tűzszerészek kommunikációs tisztjét, hogy mondja el, mit kell tenni egy ilyen veszélyes helyzetben.

A tűzszerészek először is azt tanácsolják, hogy senki ne nyúljon a veszélyesnek, gyanúsnak tűnő tárgyhoz. Ám, ha már kézbe veszi valaki, akkor a lehető legóvatosabban tegye vissza a vízbe, semmiképpen ne dobja el azt, hiszen a mozgatástól, rázkódástól, ütéstől működésbe léphet a 60-70 éve víz alatt nyugvó szerkezet.

A második lépés egy kicsit furcsának tűnhet, de nem szabad magára hagyni a bombát. Ha van egy faág, vagy nádszál a közelben, akkor tűzzük a bomba mellé, majd azonnal hívjunk segítséget!

Ha nincs ilyen a közelben, vagy a mélyebb víz miatt erre nincs lehetőség, a szerkezettől néhány méter távolságban meg kell állni, és a közelben fürdőzőktől kell segítséget kérni. Meg kell mondani, hogy feltehetően egy bombára bukkantunk a vízben, menjenek, és haladéktalanul értesítsék a rendőröket! Ha nem tudjuk megjelölni a bombát, akármilyen furcsa is, de az a legszabályosabb, ha addig őrizzük, míg valaki – leginkább egy rendőr vagy parti őr – át nem veszi tőlünk ezt a hálátlannak tűnő szerepet.

És mi van akkor, ha egyedül vagyunk a vízben, vagy segélykiáltásunkat senki nem hallja? Ha sem nádszál, sem faág, sem madzagon lógó üres petpalack nincs kéznél, a telefonunk pedig a parton maradt? Be kell tájolni magunkat!

Várkonyi Melinda azt tanácsolja, hogy először is forduljunk a part felé, és próbáljuk megsaccolni, körülbelül milyen távolságra lehetünk a parttól. Közben válasszunk ki egy jól látható parti tárgyat, melyhez képest meg tudjuk határozni a helyzetünket. Ha ezt memorizáltuk, végezzük el a gyakorlatot jobb és bal kezünk felé fordulva is. Keressünk olyan tereptárgyakat – legalább hármat – melyek segítségével vissza fogunk találni a bombához, hogy megmutassuk azt a rendőröknek vagy tűzszerészeknek! Ilyen „tereptárgy” lehet a vízben álló móló, nádas vagy bója is.

Az alacsony vízállás a hibás

A rendőrség szerint az alacsony vízállásnak köszönhető, hogy az utóbbi időben több bomba, repeszakna és gránát kerül elő a Balatonból. Azt kérik, hogy ha ilyen vagy ehhez hasonló tárgyat találnak, akkor ne nyúljanak hozzá! Azonnal értesítsék a rendőrséget a 107-es számon, vagy hívják a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot az 1817-es telefonszámon.

Mint arról a Hír24 beszámolt, egy rossz állapotban lévő rozsdás tüzérségi gránátot találtak Siófok nagystrandjánál két héttel ezelőtt. A veszélyes szerkezetet a vízben semmisítették meg.

Június 23-án szintén a Virág utca végén lévő szabadstrandon került elő egy támadógránát. Azt egy középkorú férfi fedezte fel, majd jobbnak látta visszaengedni a vízbe.

Aztán hétfőn jött a hír, hogy újabb gyanús tárgyat talált egy nő a balatonlellei strandon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik