Közélet

Gigantikus csőtörés – még hetekig eltarthat a munka

Csotores-a-Gellert-teren(960x640)(1).jpg (csőtörés, )
Csotores-a-Gellert-teren(960x640)(1).jpg (csőtörés, )

Az Orlay utcában vasárnap óta gőzerővel dolgoznak. A 4-es metró kármentesítésére elkészült az intézkedési terv.

Csuka Ágota, a DBR Projekt Igazgatóság munkatársa a Hír24-et úgy tájékoztatta, hogy a csőtörésből származó víz az alagutat nem érintette, csak a Szent Gellért téri állomás egyes üzemi tereiben áll a víz. Ezek az úgynevezett üzemi terek a peronszint alatt, körülbelül 40 méter mélyen vannak a föld alatt. Hogy pontosan mennyi vizet kell kiszivattyúzni, azt csak a kár felmérése után lehet pontosan megmondani, mint ahogyan azt is, mekkora kár keletkezett a metróban. A kárfelmérés már elkezdődött, a cég a biztosítóval felvette a kapcsolatot.

Mivel a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn délelőtt tíz órakor átadta a helyszínt, a megfelelő szivattyú beszerzése és a munka megszervezése is a kivitelezőre, a SWIETELSKY Magyarország Kft.-re hárul. A DBR szerint a szivattyúzáshoz szükséges berendezés Magyarországon beszerezhető. A kár az elsődleges becslések szerint a 100 millió forintot is meghaladhatja.

Az intézkedési terv szerint a károk felmérése és a több száz köbméter víz kiszivattyúzása körülbelül három hetet vesz majd igénybe. A vizet a tervek szerint nem a Dunába, hanem a csatornarendszerbe engedik majd.

A csőtörés miatt le kellett zárni a Budafoki utat a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között. A helyreállítási munkákkal a Budapesti Közlekedési Központ hétfőn végzett, így kedd hajnalban – a burkolati jelek felfestése után – átadták a forgalomnak a Budafoki út érintett szakaszát.

A lezárás érintette 86-os és a 233E busz vonalát is, ezért azok terelt útvonalon közlekedtek. Ezen járatok kedden üzemkezdettől ismét az eredeti, megszokott útvonalukon járnak majd.

A XI. kerület két mellékutcája, a Csíky utca és az Orlay utca szintén jelentősen károsodott, így egyelőre azokon még nem haladhat a közúti forgalom, továbbra is teljes hosszban le vannak zárva.

A Hír24 helyszíni tudósítója szerint az Orlay utcában még mindig óriási gödör tátong, a törött ezer milliméteres vasbetonból készül csövet kalapácsokkal és légkalapáccsal próbálják eltávolítani. A vízművek azt ígérte, a munkával a hét végére végeznek.

Mint ismert, vasárnap délután egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el a Bartók Béla útra nyíló Orlay utca 1. előtt. Több mint egy órán át ömlött a víz, mire sikerült elzárni a vezetéket. A törésnél 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. A környéken teljesen megállt a forgalom, a tömegközlekedési eszközök több órán át nem jártak a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A szakvélemények szerint a környék házaiban nem keletkeztek statikai károk, noha a víz több épület pincéjébe is betört. Biztonsági okokból mintegy négyszáz lakást kellett elhagyni a lakóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik