Közélet

Egymilliós büntetés, mert nem engedték be a romákat

Nem engedték be a budapesti A. Clubba azokat a roma fiatalokat, akik tavaly júniusban a Meleg Méltóság Menete után szerettek volna a klubban szórakozni. A hatóság egymillió forint bírságot szabott ki a diszkrimináló cégre.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) májusban kelt döntésében megállapította, hogy a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) roma származású ügyfelei hátrányos megkülönböztetést szenvedtek el, amikor tavaly nem engedték be őket a budapesti A. Clubba.

A NEKI négy roma származású ügyfele 2011 júniusában a Meleg Méltóság Menetét követően akart bemenni a szórakozóhelyre, ahol éppen a felvonuláshoz kapcsolódó rendezvény volt. A belépésüket azonban megtagadták, egyrészt arra való hivatkozással, hogy nem rendelkeznek tagsági kártyával, másrészt pedig a szórakozóhelyen állítólagosan érvényben lévő „dress code”, illetve „face control” szabályainak megszegése miatt.

Az EBH az eljárás során azonban megállapította, hogy a fenti hivatkozások csak ürügyként szolgáltak arra, hogy leplezzék a valódi szándékot, amely az volt, hogy etnikai származásuk miatt ne engedjék be a NEKI ügyfeleit. Tagsági kártyát más szórakozni vágyótól a beléptetést végző személyzet nem kért, tehát egyértelműen csak a roma származású emberek belépést próbálták kiszűrni az erre való hivatkozással. A „dress code” és a „face control” vonatkozásában pedig a cég vezetése nem tudott olyan követelményeket felhozni, amely igazolta volna, hogy ezeket a hivatkozásokat objektív mérceként lehetne felhasználni. Részletesen és pontosan meghatározott szabályok hiányában a szórakozóhelyre belépni vágyók nem tudhatták, hogy milyen feltételeknek kell öltözéküknek, megjelenésüknek megfelelniük. Mindemellett pedig öltözékük színvonala, tisztasága egyáltalán nem tért el a többi vendégétől.

Udvari Márton, a NEKI jogásza elmondta: „Az ügy kapcsán érdemes tudatosítani, hogy a szórakozóhelyek által manapság nagyon kedvelt fogalmak, mint a ‘face control’ vagy ‘dress code’ használata nem jelenti azt, hogy ezekre hivatkozva válogatás nélkül bárkinek a belépését meg lehet tagadni. A hatóság döntése is megerősítette, hogy amennyiben nincsenek pontosan meghatározva a vonatkozó követelmények, akkor különösen alapos lehet a gyanúja annak, hogy a szórakozóhely számára nem kívánatos embereket akarják jogszerűtlenül távol tartani az üzemeltetők.”

A NEKI álláspontja szerint különösen sajnálatos vonatkozása az ügynek, hogy a roma származású ügyfeleket pontosan egy olyan esemény – a Meleg Méltóság Menete – kapcsán tartott rendezvényre nem engedték be, amelynek egyik fő célja a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem. Ennek kapcsán hangsúlyozni kell, hogy a Meleg Méltóság Menetének szervezői megpróbáltak közbenjárni annak érdekében, hogy a roma származású ügyfelek bemehessenek a szórakozóhelyre, a belépést végző személyzet azonban ragaszkodott a jogszerűtlen elutasításhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik