Közélet

Gigantikus csőtörés – emberi mulasztás okozhatta

csőtörés-gellérttér (ingyenes, csőtörés a gellért téren)
csőtörés-gellérttér (ingyenes, csőtörés a gellért téren)

Nem kizárt, hogy emberi mulasztás okozta a vasárnap délután, Budapesten történt csőtörést. A vizsgálatok még nagyon sokáig eltartanak majd, de vannak gyanús jelek.

A Hír24 megtudta, hogy a most eltörött ezer milliméteres nyomócső mindössze harminc évvel ezelőtt került a földbe. Ezeket a vasbetonból készült csöveket azonban több mint száz évre tervezik, tehát az elöregedés, anyagérés szóba sem jöhet.

Információnk szerint a szakemberek arra is kíváncsiak, hogy az elmúlt egy-két évben milyen közműépítés vagy javítás történt az Orlay utcában. Vizsgálni fogják, hogy esetleg megsértették-e a méteres betoncsövet, vagy a mellette húzódó másikat, melynek törése okozhatta később a nagyobb bajt. Azt sem tudni még, pontosan hány köbméter víz került az utcákra, de a Hír24 úgy tudja, több mint 3000 köbméterről van szó.

Térdig ér a víz

Kisdi Márk Máté,a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Hír24-nek elmondta: még mindig több ház pincéjében áll a víz, a szivattyúk megállás nélkül dolgoznak. Körülbelül 30-40 házhoz kértek segítséget, a pincékben térdig érő vizet kellett és kell eltávolítani.

De ennél lényegesen bonyolultabb a 4-es metró esete, ahol körülbelül 40 méter mélyen több ezer köbméternyi víz dekkol. Úgy tudni, ezt a munkát már nem a fővárosi tűzoltók, hanem a kivitelező oldja majd meg. Életveszély ugyanis nincs, a mostaninál nagyobb kárt pedig már nem okozhat a víz. Az érintettek és a szakemberek hétfőn délelőtt tíz órakor ülnek le tanácskozni, a döntésről később beszámolunk.

Mint arról a Hír24 beszámolt, vasárnap délután egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el a Bartók Béla útra nyíló Orlay utca 1. előtt. Több mint egy órán át ömlött a víz, mire sikerült elzárni a vezetéket. A törésnél 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. A környéken teljesen megállt a forgalom, a tömegközlekedési eszközök több órán át nem jártak a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A szakvélemények szerint a környék házaiban nem keletkeztek statikai károk, noha a víz több épület pincéjébe is betört. Biztonsági okokból mintegy négyszáz lakást kellett elhagyni a lakóknak.

A Budapesti Közlekedés Központ lezárta a forgalom elől a Budafoki utat a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között, a helyreállítási munkák hétfőn kezdődnek. A lezárás a 86-os busz vonalát érinti, ami ezért hétfőn üzemkezdettől továbbra is terelt útvonalon, a Szent Gellért tér – Műegyetem rakpart – Irinyi József utca útvonalon közlekedik mindkét irányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik