Közélet

Mozgáskorlátozottak demonstráltak a tikkasztó hőségben

Demonstráció (demonstráció, )
Demonstráció (demonstráció, )

A Hősök terén több száz rokkant, elesett, fogyatékkal élő és kísérője tiltakozott az őket sújtó kormányzati intézkedések ellen. Többi közt azt akarják, hogy a kormány kérjen tőlük bocsánatot.

A rendezvény délután két órára volt meghirdetve, de a hangosítás elromlott, a beszédek így csak fél háromkor kezdődtek. A forróságtól mindenki rettentően szenvedett.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) által szervezett, pártpolitikától mentes eseménnyel a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét kívánták felhívni a rokkantnyugdíjasokat, súlyos betegeket, fogyatékossággal élőket sújtó kormányzati intézkedésekre.

A demonstráció résztvevői sérelmezik, hogy a kormány csalónak állította be a volt rokkantnyugdíjasokat. Véleményük szerint az érintetteket korábban is rendszeresen felülvizsgálták, és a statisztikák szerint csupán egy-két százalékukról állapították meg, hogy egészségkárosodásuk már nem olyan mértékű, hogy ellátásra lennének jogosultak. De ez sem azt jelentette, hogy csaltak, csupán annyit, hogy az orvosok szerint javult az állapotuk.

A szövetség véleménye szerint a kormány a nyugdíjasok számát illetően félrevezette a közvéleményt, amikor azt állította, hogy Magyarországon több mint 900 ezer rokkantnyugdíjas él. A MEOSZ azt állítja, hogy a rokkantsággal összefüggő ellátásra jogosultak fele elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, tehát munkavégzésre nem képesek. A fennmaradó 450 ezer korhatár alatti, megváltozott munkaképességű ember pedig a lakosság arányát tekintve egyáltalán nem számít kiemelkedőnek az EU-tagországok hasonló adataihoz képest.

A demonstrálók egyrészt azt követelik, hogy a kormány kérjen bocsánatot az ártatlanul csalónak nevezett beteg emberektől, másrészt, hogy valós adatokat tárjanak a közvélemény elé. Elfogadhatatlannak tartják ugyanakkor, a rokkantnyugdíj eltörlését. Mint mondják, az alkotmányos garanciákkal védett rokkantnyugdíj összege arányban állt a ledolgozott évek alatt befizetett járulékokkal és az átlagkeresettel, addig a helyébe lépett ellátásokat csak az előző év átlagkeresetéből számítják ki, ráadásul bármikor csökkenthetők vagy elvonhatók. Felháborítónak tartják, hogy az új rendszernek köszönhetően sok tartós betegséggel küszködő ember csupán 28 ezer forintos ellátást kap.

A januárban kezdődött rendkívüli felülvizsgálatokon – melyek kapcsán a kormány előre megmondta, hogy 100-120 ezer embert vissza fog terelni a munka világába – féllábú, daganatos beteg, bénult emberekről állapítják meg, hogy rehabilitálhatók, vagy egészségkárosodásuk nem elegendő mértékű ahhoz, hogy bármilyen ellátást kapjanak.

A demonstrálók kérik a kormányt és az Országgyűlést, hogy módosítsa a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvényt, biztosítson számukra emberhez méltó életfeltételeket, és alakítson ki egy elfogadható rehabilitációs rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik