Közélet

Megbánás nélkül élhet az ír gázoló

autós (sofőr, autós, vezető, )
autós (sofőr, autós, vezető, )

Egykor volt bűntudata. A kriminálpszichológus szerint az érzésnek mára nyoma sincs.

Szakembert kérdeztünk arról, hogy a leányfalui gázoló vajon miképp élheti meg a körülötte zajló mizériát ennyi év után és főképp most, hogy az édesapa Írországig ment az igazáért, és újságírók hada előtt beszélt a tragédiáról. Bilkei Pál szerint a férfi már évek óta abban a hitben él, ártatlan. Így védi magát. A korábbi döntések, valamint a jogerős végzés, hogy nem adják ki hazánknak, remek kapaszkodó és csak erősíti meggyőződését.

Irdatlan fájdalomból felmentés

A kriminálpszichológus szerint, ha valaki egy ilyen szörnyű tragédia okozója, az borzasztó fájdalommal, bűntudattal jár, ám eljön a pont, amikor az illető elkezd védekezni és egyszerűen felmenti magát. Tobin valószínűleg már ennél a pontnál járt, amikor elhagyta hazánkat.

Amikor egy gyermek rossz fát tesz a tűzre az iskolában, úgy érzi, amit a tanító néni állít, az nem igaz, de majd otthon anya megérti őt, hisz neki, igazságot tesz. Tobin is ezt az „igazságot” várta hazájától. Feloldozást akart, és végül meg is kapta – magyarázta a szakember.

Félne a hazai börtöntől

Bilkei Pál szerint a gázoló – bár nem fenyegeti börtön – ha választania kéne, hol töltse le a büntetését, minden bizonnyal hazájában maradna. Magyarországon meghurcoltatástól, bosszútól tartana.

A szakember szerint tehát kizárt, hogy Tobin fejében „megszólaljon az a bizonyos csengő”, akár azért, mert felemészti a bűntudat, akár azért, mert elege van a hercehurcából. A szülők azonban ebbe nem fognak belenyugodni. Az elgázolt gyermekek édesapja, Zoltai Bence azt akarja, távozzanak az ügyben eljáró ír bírák. Ügyvédje szerint ha Írország jogállam, akkor ki kell adnia a férfit.

A szörnyű balesetnek már több mint 12 éve. Francis Ciarán Tobin két kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun, az ötéves Marcit és kétéves kishúgát, Petrát. A tragédia azért történt, mert a férfi túl gyorsan hajtott. A gázoló néhány hónappal később elhagyta az országot, távollétében három év fegyházbüntetést kapott. Tobint azonban a mai napig nem adták ki hazánknak, és ahogy a helyzet áll, nem is fogják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik