Közélet

Felfüggesztett fogház a horvát miniszterelnök-helyettesnek

Radimir Cacic  (ingyenes, Radimir Cacic tárgyalása)
Radimir Cacic  (ingyenes, Radimir Cacic tárgyalása)

Radimir Cacickét ember haláláért felel. Az M7-esen karambolozott.

Egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét első fokon, Kaposváron.  A férfinak halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt kellett bíróság elé állnia.

Radimir Cacic 2010 januárjában okozott halálos baleset, az M7-esen rohant bele az előtte haladó kocsiba. A karambolban az autó vezetője csak könnyebben sérült meg, a férje a baleset után egy nappal, édesanyja két héttel később belehalt sérüléseibe. A kocsi harmadik utasa kirepült az ütközés miatt megpördülő autóból, és súlyosan megsérült.

Radimir Cacic a szeptemberi első tárgyaláson vitatta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott, továbbá vitatta azt is, hogy a baleset úgy történt volna, ahogyan a vádiratban szerepel. A horvát politikus ugyanakkor közölte: nem kíván élni a mentelmi jogával, kész bármilyen ítéletet elfogadni az általa okozott közlekedési balesetért.

Fejér Zsuzsanna ügyész a bizonyítási eljárás lezárása után a perbeszédében azt mondta: az eset nem bonyolult, ahorvát politikus figyelmetlenül, a megengedett sebességet túllépve ütközött össze az előtte haladó személygépkocsival. Elismerte, hogy kevés volt az elsődleges bizonyíték, ám szerinte a közvetett adatok, a tanúk és szakértők Radimir Cacic felelősségét támasztották alá.

Zamecsnik Péter ügyvéd a baleset körülményeit hosszasan elemezve úgy vélekedett: a baleset egyetlen pillanata sem bizonyított. Nem lehet tudni, hogy volt-e köd, égett-e a másik autó lámpája, be voltak-e kötve az abban utazók – sorolta a vád szerinte kétséges bizonyítékait, megjegyezve, hogy a szakértők véleménye is ellentmondásos volt. Szerinte sajnálatos baleset történt, védence nem szegte meg a KRESZ-t.

A HorvátNéppárt akkori elnökének, a horvát kormány jelenlegi első miniszterelnök-helyettesének pere tavaly szeptemberben kezdődött a Marcali Városi Bíróságon. A testület a nagy médiaérdeklődésre tekintettel – horvát újságírók, fotóriporterek és televíziós stábok hada kísérte figyelemmel a per kimenetelét – a korábbiakhoz hasonlóan a mostani, negyedik tárgyalást is a Kaposvári Törvényszéken tartotta.

Az ítélet nem jogerős. A védelem felmentésért és eltérő tényállás megállapításáért, az ügyész letöltendő fogházbüntetés kiszabásáért fellebbezett. Az ügyben jogerős ítéletet a Kaposvári Törvényszék hoz majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik