Közélet

Megsorozta a versenyhivatal a SPAR-t – 85 milliós bírság

spar (spar, )
spar (spar, )

A versenyhivatal szerint az áruházlánc visszaélt piaci erejével, egy másik ügyben pedig direkt húzta az időt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. (Spar) visszaélt piaci erejével, amikor 2009 és 2011 között utólagos árkedvezmény fizetésére kötelezte beszállítóit. Noha a kitétel szerepelt a szerződésekben, ettől az még törvénytelen volt.

A GVH 2010-ben a kereskedelmi törvény alapján indított versenyfelügyeleti eljárást a SPAR beszállítóival szemben alkalmazott úgynevezett „teljesítményarányos bónusz” (TAB) feltételeinek vizsgálatara. A GVH 2009-től 2011 végéig vizsgálta a TAB-ot, és kiderült, hogy a vállalkozás kizárólag akkor volt hajlandó forgalmazni a beszállító termékét, ha az elfogadta, hogy utólag árkedvezményt ad a SPAR-nak.

A kereskedelmi törvény alapján a jelentős piaci erővel rendelkező kereskedő nem írhat elő díjakat a beszállítóival szemben, pláne nem egyoldalúan. A bírságon kívül a versenyhivatal kötelezte a Spar-t arra is, hogy módosítsa a TAB-ot.

A SPAR-ral más gondok is akadtak: a GVH már több alkalommal is kötelezte a SPAR-t, hogy csatolja egy kft.-vel kötött szerződését, az áruházlánc azonban megtagadta ezt. Arra hivatkozott, hogy a kért adatok nem függnek össze a vizsgált teljesítményarányos bónuszrendszer vizsgálatával. A GVH nem teketóriázott, újabb 35 milliós bírságot szabott ki a vállalkozásra, mondván, a cég „rosszhiszemű, eljárás elhúzására irányuló magatartást tanúsított, ráadásul az eljárás végső, döntéshozatali fázisában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik