Közélet

Iszapömlés – Máris áll a bál, pedig csak szeptemberben kezdődik a büntetőper

vörösiszap (vörösiszap, mal, )
vörösiszap (vörösiszap, mal, )

Szeptember 24-én lesz a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper első tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken. Már most, az egyeztető tárgyaláson is számtalan szócsata lezajlott.

Az ügyészség halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat január közepén 15 érintettel szemben.

A szerdai zárt ülésen mind a 15 vádlott megjelent a védőjével együtt. A vádlottak között van a cég több jelenlegi és egykori vezetője – az elsőrendű vádlott B. Zoltán vezérigazgató -, továbbá egy gátőr is.

Dülkné Pintér Zsuzsanna, a Veszprémi Törvényszék szóvivője az előkészítő ülést követően elmondta: meghatározták a tárgyalások menetrendjét, a büntetőpert november kivételével havonta öt napon át tárgyalják az idén. Az első tárgyalássorozat szeptember 24. és 28. között lesz, azután október 15-től 19-ig folytatódnak a tárgyalások.

Korábbi közlés szerint a büntetőpert – amelyben az ügyészség 232 sértett és 132 tanú meghallgatását indítványozta – várhatóan több mint egy évig tárgyalják.

A szóvivő elmondta: Szabó Györgyi tanácsvezető bíró szerdán felvetette a vádtól való eltérés lehetőségét is, így az gondatlan közveszélyokozás vétsége helyett halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésre módosulna. Hozzátette, hogy a büntetési tétel mindkettő esetében két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Tájékoztatása szerint a technikai egyeztetésen a bírónő bejelentette, hogy védői helyettesítést nem fogad el a tizenöt vádlott között meglévő érdekellentét miatt. Szólt arról is, hogy a kilencedrendű vádlott esetében – aki német állampolgár – biztosítani kell tolmácsokat is, akik kétóránkénti váltásban dolgoznak majd.

Bánáti János, az elsőrendű vádlott védője az ülés után elmondta: a védelem és az ügyészség között a szakértők kirendelésének ügyében megtörtént az első szóváltás. A nyomozóhatóság számtalan szakértőt rendelt ki, közöttük sokan úgynevezett eseti szakértők. A bíróság hivatalból felszólította az ügyészséget, hogy adja meg annak okát, miért nem az eljárási törvény szerinti igazságügyi névjegyzékbe vett szakértőket rendelt ki a nyomozás során – közölte az ügyvéd. Hozzátette, hogy az ügyész szavai szerint az igazságügyi szakértők szóban sorra utasították vissza a felkérést, ezért volt szükség az eseti szakértőkre.

Közlése szerint a védelem nevében kifogásolta, hogy az ügyészség nem adott lehetőséget a nyomozás során a szakértőkhöz intézett kiegészítő kérdésekre, ezért ezekre majd a tárgyaláson lesz csak lehetőségük. Elmondta, a kilencedrendű vádlott védője előterjesztette, hogy nem kapták meg a bizonyítási iratok német fordítását, ami lehetetlenné teszi a védekezést. A nyomozóhatóság további tanúk meghallgatását javasolta, a vádat a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján Fejes Péter korábbi Veszprém megyei főügyész képviseli – mondta Bánáti János.

A MAL Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik