Közélet

Robbanás a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában

mol finomító (mol finomító, )
mol finomító (mol finomító, )

Egy nónappal ezelőtt ugyanez, vagy egy ehhez nagyon hasonló tartály robbant fel ugyanígy. Szerencsére nem sérült meg senki.

Kedd délután, negyed kettőkor a Zalai Finomító egyik bitumenes tároló tartálya felhasadt, majd tűz ütött ki – tájékoztatta a Mol felelős szóvivője, Bacsúr György elsőként a Hír24-et. A környéken élők először a robbanás hangjára lettek figyelmesek, majd hamarosan füstoszlopot láttak az üzem fölött. Úgy tudni, ugyanazzal a tartállyal volt gond most is, mint amelyik május 18-án ugyanígy felrobbant.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint egy ötszáz köbméteres tartály robbant fel és gyulladt meg. Éppen bitumennel töltötték fel, így nagy része még üres volt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei a legmagasabb riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, ahol az üzemi tűzoltókkal viszonylag hamar megfékezték a lángokat.

Az oltás, és az úgynevezett utómunkák közben is folyamatosan vízzel locsolták, hűtötték a közelben lévő többi tárolót, nehogy túlmelegedjenek. A katasztrófavédelem szerint a műszaki baleset nem jelentett veszélyt a környék lakóira, mert nem került semmilyen veszélyes anyag a levegőbe. Szerencsére a balesetben senki nem sérült meg. Az iparbiztonsági főfelügyelőség tisztázza majd, mi vezetett az újabb üzemzavarhoz, és egy másik, tűzvizsgálati eljárás is indult.

Mint ismert, május 18-án is volt egy robbanás a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában, amikor bitumennel töltöttek fel egy ezer köbméteres tartályt, és a teteje megrepedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik