Közélet

Nem közösségellenesek a táblás LMP-sek – jogerős

LMP-táblák (LMP-táblák)
LMP-táblák (LMP-táblák)

A három aktivista ellen rendzavarás, illetve garázdaság miatt indítottak eljárást január elsején, miután a Hősök terén, a Kodály köröndön és a Jókai téren is idézeteket helyeztek el a köztéri szobrokon.

Az aktivisták a bíróságon elismerték, hogy ők helyezték el a táblákat. Azt mondták, politikai véleménynyilvánítás volt a céljuk. Az aktivisták egyebek mellett az új Alaptörvény, a Munka törvénykönyve és a házszabály módosítása ellen tiltakoztak.

Az aktivisták jogi védelmét ellátó Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője perbeszédében alkotmányos alapjognak nevezte a politikai véleménynyilvánítást, így álláspontja szerint semmilyen szabálysértés nem történt január elsején. Az ellenzéki politikus a tárgyalást követően azt mondta, hogy örül a döntésnek. Véleménye szerint teljesen abszurd dolog lenne, hogy a könnyen eltávolítható politikai szövegek kihelyezését kihívóan közösségellenes magatartásként értékelte volna a bíróság.


Fotó: Járdány Bence

Schiffer András szerint “a rendőrök azért jártak el, mert a politikai megfélemlítés most is működik a szervezeten belül és úgy gondolták, hogy a kormányt kritizáló, szokatlan megnyilvánulásokat meg kel torolni”.

A bíróság az eljárás megszüntetését azzal indokolta, hogy az aktivisták nem követtek el kihívóan közösségellenes magatartást, amellyel zavart vagy riadalmat keltettek volna, és nem is volt ilyen szándékuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik