Közélet

Veszélyes medve szabadult a Börzsönyre

Medve (medve, )
Medve (medve, )

Már magyar erdőkben kóborol a több mint százkilós vadállat, amelyet hiába próbáltak szlovák vadászok kilőni. A kiszámíthatatlan viselkedésű medve veszélyes lehet.

A 3-4 év körülinek gondolt hím ellen a szlovákiai Zalabán indítottak hajtóvadászatot az állat kilövésére engedélyt kapott helyi vadászok, de nem jártak sikerrel – írta az előző hét elején a hirek.sk. A vadászokat elkerülő barnamedve azóta már a Börzsöny erdeiben csatangol, és „Magyarország málnásait dézsmálja” – írta hétfőn az ÚJ Szó. A szlovákiai oldalakon olvasható beszámolók szerint a „dezorientált állat veszélyes lehet”.

„A mackó nyugodt volt, semmi agresszivitást nem mutatott, mivel azonban idegen környezetben van, nehezen tájékozódik, és a viselkedése is kiszámíthatatlan” – mondta el a Hírek.sk-nak egy zalabai vadász. Lelkes Sándor már egy hete felhívta arra a figyelmet, hogy van esély arra, hogy a medve átjut a Börzsönybe. Elmondása szerint „ott talán lenne az esélye a túlélésre, mert a Börzsöny erdősége a Selmeci-hegyekéhez hasonlatos”. Feltéve, hogy nem rendelik el kilövését – közölte.

A veszélyesnek tartott medve kilövésével Zalabán nem mindenki értett egyet. A település polgármestere a Hírek.sk-nak megjegyezte: ő akkor sem szólna a vadászoknak, ha látná, hogy az utcán sétál. Elszomorítónak tartja, hogy az illetékes hivatal kiadta a kilövési engedélyt, és nincs lehetőség az elaltatására, elszállítására. Vagyis lehetőség az van, csak pénz nincs rá. Szerencsés esetben egy-két kóbor mackónak állatvédők segítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik