Közélet

A szabályszegő lótulajdonosok okozták a fiatal autós halálát

ló (ló)
ló (ló)

Az állatok gazdái azt próbálták elhiteteni a rendőrökel, hogy valaki kiengedte a lovakat. Felelőtlenségük egy ember és hat ló életébe került.

A baleset január elsején történt a Polgárt Hajdúnánással összekötő alsóbbrendű úton. Az 50-60 állat egy közeli tanyáról szaladt ki az útra, az autós a száguldó lovak közé hajtott. A kocsit egy fiatal férfi vezette, ő a helyszínen meghalt. Női utasa életveszélyes állapotban, többszörös nyaki és háti csigolyatöréssel, mellkasi sérülésekkel került kórházba. A balesetben hat ló elpusztult.

Az ügyben eljárás indult, a rendőrség csaknem hét hónapig nyomozott az ügyben. A szakértői vizsgálat kiderítette, az autó sofőrje szabályosan, normál tempóban hajtott, így sem vehette észre időben a közeledő a ménest, vagyis nem tudta volna elkerülni az ütközést.

Mindez azért történt, mert a hajtók a korlátozott látási viszonyok ellenére nem viseltek láthatósági mellényt és a ménes – amely egyébként az egész útpályát elfoglalta –  nem volt kivilágítva.

Az eljárás alatt a három gyanúsított nem tett vallomást. Korábban azt mondták, a lovakat valaki kiengedhette a karámból, így szabadulhattak el, vadultak meg és kerültek az útra. Állították, ők megpróbálták megfékezni az állatokat.

A rendőrség szerint mindez nem igaz. A tanúk vallomásaiból kiderült, a lovak tulajdonosai máskor is a közutat használták a hajtáshoz, sőt, előző nap a szarvasmarháikat is ugyanott terelték át a nyári szállásról a télire, csak akkor nappal, jó látási viszonyok között. A nyomozók arra is bizonyítékot találtak, hogy a gyanúsítottak már előző nap tudták, hogy ki fogják hajtani az állatokat.

A rendőrség a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Debreceni Városi Ügyészségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik