Közélet

Újratárgyalják Kiss Ernő ittas vezetési ügyét

Kiss Ernő (kiss ernő, )
Kiss Ernő (kiss ernő, )

A volt rendőr dandártábornok három parkoló autót tört össze, majd azzal védekezett, hasonmása vezette autóját.

A Fővárosi Ítélőtábla friss végzése szerint perújítást rendeltek el Kiss Ernő volt rendőr dandártábornok ittas vezetési ügyében – írta a Blikk.

Kiss Ernő 2007. november 23-án az orvos szakértő szerint 1,45 ezrelékes, közepesen ittas állapotban szolgálati autójával összetört három parkoló gépkocsit Angyalföldön. Az autóját otthagyta, s csak 11 óra tájban állították elő vérvételre, ekkor 0,555 ezrelék volt az alkoholszintje. Ebből visszaszámolva állapította meg a szakértő az 1,45 ezrelékes értéket.

A volt főrendőr előbb úgy védekezett, hogy nem is ő, hanem a hasonmása vezette az autót, majd azt mondta: reggel 7 óra körül “beindult” a szíve, ezért megivott 2-3 deci konyakot. Erre tanúja is volt – olvasható a Blikkben. Kiss Ernőt 2009-ben 810 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, és 2 évre eltiltották a gépjárművezetéstől ittas járművezetés és a hatóság félrevezetése miatt. Ezt később jogerősen 450 ezer forintra és 1 évre mérsékelték.

A lap szerint a Fővárosi Ítélőtábla most megállapította: a jogerős ítéletnél nem vették figyelembe a védelem szakértőjének véleményét, amely szerint nem lehet pontosan megállapítani, hogy a balesetkor mennyi alkohol volt a tábornok véré­ben. Az ítélőtáblához ezen felül benyújtották dr. Szabados György, az Igazságügyi Szakértői Intézetek fővárosi igazgatója szakvéleményét, amelyben leírta: Kiss véralkohol-koncentrációja 0,714 ezrelék volt a baleset időpontjában, ez pedig még a szabálysértési értéket, a 0,8 ezreléket sem érte el.

A perújítás eredménye azért is perdöntő Kiss számára, mivel egy 2010-es ittas vezetése miatt visszaesőként 4 hónap felfüggesztett fogházra ítélték, és lefokozták. Ha a 2007-es ügyben felmentik, újra kell tárgyalni a 2010-es ügyet is – mondta Holló Gábor, Kiss ügyvédje a lapnak. Az ORFK álláspontja szerint az újratárgyalt ügyek jogerős eredményétől függ majd Kiss Ernő tábornoki rangjának és egyenruhájának újbóli használata, amit kérvényezett az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság (az NNI jogelődje) volt vezetője – írta a Blikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik