Közélet

Ostrom alá vették a rendőrpalotát

rendorpalota(960x640).jpg (rendőrpalota)
rendorpalota(960x640).jpg (rendőrpalota)

50 ezer méh vette birtokba az épület egyik belső udvarát. Nem volt egyszerű kitenni a jogcím nélküli lakásfoglalókat.

Igencsak impozáns lakhelyet választott magának az a két méhraj, amelyik nemrégiben költözött az Árpád hídnál álló Rendőrségi Igazgatási Központba, ismertebb nevén a rendőrpalotába, pontosabban az egyik kisebb belső udvarába – értesült a Hír24. Úgy tudjuk, körülbelül harminc-ötvenezer példánnyal kellett megküzdeniük az egyenruhásoknak, majd a méhésznek.

Információnk szerint, amíg a betolakodók a rendőrség épületének kényelmét élvezték, eléggé megkeserítették az ott dolgozók mindennapjait, például nem tudták miattuk kinyitni az ablakokat. Pontosabban ki tudták nyitni, ám akkor számíthattak néhány kéretlen, esetleg szúrós hangulatban lévő vendégre.


Fotó: Hír24

Elrettentő látvány fogadta azokat, akik-e dicséretes méretű „hadsereg” közelébe merészkedtek. Érzékeltetésképp: az említett udvarban körülbelül negyven centiméter vastagságban lepték el a méhek az épületet borító üveglapok némelyikét.

A rendőrök méhészt hívtak, hogy megszabaduljanak lakóiktól. A szakember két menetben győzte le végérvényesen a rajokat, első körben ugyanis csak az egyiket sikerült eltávolítania. Miután ez megtörtént, meg kellett várni, míg a másik lecsillapodik. Azóta helyreállt a rend.

Felkerestük az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet is, arra voltunk kíváncsiak, jellemző-e, hogy a méhcsaládok ilyen nem mindennapi helyet szemelnek ki maguknak. Lászlóffy Zsolt, vezető szaktanácsadó a Hír24-nek elmondta: volt rá példa, hogy például óvoda kertjében, kéményekben jelentek meg, sőt, olyan is előfordult már, hogy egy budapesti kórház helikopterleszállójánál leltek otthonra.

A szakember azonban hozzáfűzte, ezek az állatok inkább a védettebb, árnyékosabb részeket kedvelik, egy megfelelő környezetben lévő fa odva például ideális lehet számukra. A fent említett helyeken nem maradnak meg sokáig, rendszerint önként továbbállnak, néhány nap, esetleg hét után.

A problémás rajokat a méhészek biztonságos helyre, új kaptárba viszik. Valószínűleg ez lett a sorsuk „rendőrméheknek” is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik