Közélet

Itt a turistaszezon, támadnak a zsebesek

zsebelés (lopás, tolvaj, zseblopás, )
zsebelés (lopás, tolvaj, zseblopás, )

Éhes disznó makkal álmodik. Az éhes zsebes viszont nem ilyen válogatós, szereti a bámészkodó turistát, a figyelmetlen tömegközlekedőt, és a buliból hazafelé tartókat is. A pénztárcára, telefonra éhes bűnözőket a rendőrök igyekeznek kordában tartani.

A zsebes a tömeg szerelmese

Minden olyan helyet szeretnek, ahol mi, „áldozatjelöltek” nagy számban megfordulunk. Legyen az piac, szórakozóhely, vásárcsarnok, vagy a város turisták által látogatott részei. Kihasználják a zsúfolt buszokat, villamosokat, ahol nagy a tülekedés és sok az ember. Emellett előszeretettel fosztják meg értékeiktől azokat is, akik lépcsőn közlekednek, kihasználva azt, hogy így a kiszemelt járókelő kevésbé érzi meg, hogy egy idegen kéz matat a táskájában, zsebeiben. Ha kell, véletlen meglöknek minket, a buszon az ölünkbe zuhannak, olykor megpróbálnak ránk sózni egy terítőt valamelyik aluljáróban, vagy akár az utcán haladva egyszerűen felkapnak minket, imitálva, hogy rég nem látott ismerőssel van dolguk.

Kedvenc eledele az (el)gondolkodó ember

Ha nem vagyunk elég óvatosak, a zsebesek pillanatok alatt  megszabadítanak minket értékeinktől. A rutinos „játékos” türelmesen vár, lesi, hol akad egy nyitott, esetleg egy széktámlára akasztott táska, egy farzsebből kilógó telefon, de már az is elég neki, ha valakinél sok csomagot lát. A zsebes arra fog lecsapni, aki láthatóan nem figyel, bámészkodik, elgondolkodik, akár csak néhány másodpercre. Mindig valamilyen takaróeszközt – például pulcsit, kabátot – használnak, hogy láthatatlanná tegyék a számunkra káros mozdulatot.

Turistaszezonban az igazi

Szép fővárosunkat a nyári időszakban előszeretetett látogatják külföldi turisták, ők ugyancsak gyakran szerepelnek a zsebesek étlapján. Ilyenkor átlagosan 10-15 százalékkal nő a bejelentések száma. Rendőrségi mérce szerint rossznak számító napon egyébként körülbelül 150 feljelentés érkezik, és szerencsésnek mondható, ha ez a szám 20-30 között mozog.

Lesből támad a láthatatlan rendőr

A zsebesekre állított egyenruhások – véletlenül sem egyenruhában – róják az utcákat, hogy felkutassák ezeket a főképp „falkában” működő csoportokat. Ülnek, állnak, figyelnek távolról és közelről, követik a mozgásukat és ha rajtakapják őket, bizony kattan a bilincs a kezükön.

A Hír24 arra kérte a BRFK Zseblopási Alosztályának munkatársait, hogy mutassák meg, mégis, hogyan dolgoznak az utca ügyeskezű rémei

Amikor a zsebesnek fáj az élet

Összeszedtünk néhány esetet az elmúlt hónapból, amikor a „rossz oldalon állók” húzták a  rövidebbet. Május végén például a Nyár utcánál fogtak el két tolvajt, akik egy parkoló kisteherautóból emeltek el egy táskát. A „menet” az Oktogontól indult, a rendőrök ott figyeltek fel a már jól ismert párosra. Követték őket a villamoson, gyalogosan és buszon is, sőt, még egy étterembe is, a Nyugatitól egészen a Nyár utcáig, több forgalmas helyszínt is érintve. A kitartó munka eredményt hozott, a tolvajok ugyanis nem vették észre őket, miközben célba vették ideálisnak tűnő áldozatukat. A jármű tulajdonosa csak akkor eszmélt, amikor visszakapta a holmiját a rendőröktől.

Ugyancsak a BRFK Zseblopási Alosztályának munkatársai fogtak el egy a Keleti pályaudvarnál dolgozó zsebest a hónap végén. A nyomozók követték a férfit 7-es buszra, aki út közben folyamatosan a körülötte állók táskáit, értéktárgyait vizslatta. Elsőre neki sem volt szerencséje, ezért hosszas „túrázásba” kezdett, buszról buszra szállt. Végül ő is megtalálta a számára tökéletes célpontot, szorosan mögé állt, és kivette telefonját a táskájából. Mozdulatát egy pulcsival takarta el, majd leszállt a járműről. Pechjére rendőrök fogadták.

Az egyenruhásoknak három fiatal nőt sikerült hosszabb időre is kivonnia a hazai forgalomból. A „horvát lányok” május elején a Pesti alsó rakparton akadtak horogra, egy külföldi nő pénztárcáját kaparintották meg, benne a pénzével és az irataival. A csapat ügyében bírósági döntés is született már, a banda felfüggesztett börtönt kapott. Több évig Magyarország területére sem léphetnek.

Erősen kerülendő…

A rendőrség ellátott minket néhány jótanáccsal, hogy mire figyeljünk, ha nem akarjuk, hogy az „utcai bűvészkedés” áldozataivá váljunk. Táskánkat lehetőleg tartsuk magunk előtt, a testünkhöz szorítva, hiszen ha a földre tesszük, a lábunkhoz, félő, hogy rögvest szemet vetnek rá. Ha lépcsőn sétálunk, szintén tegyünk így, mert – ahogy azt már fent írtuk – a zsebesek igencsak szeretik az ott elhaladókat megrövidíteni. Ne tartsunk értéket a hátizsák külső zsebében és nadrágunk hátsó zsebében sem, mert ezek a holmik így tolvajért ordítanak.

És persze táskánkat mindig tartsuk zárva, és ha bevásárolni megyünk, ne tegyünk semmi számunkra fontosat se a kosárba, se a bevásárlókocsi elejébe, mert lehetséges, hogy lába kél. Ha szórakozóhelyen, strandon, kávézóban, gyorsétkezdében járunk, a pénztárcánkat és a telefonunkat egy pillanatra se tegyük az asztalra, mert egy másodpercnyi figyelmetlenség, és szintén pórul járhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik