Közélet

Az Alkotmánybíróságba kapaszkodnak Hagyóék

Az eljárás felfüggesztését akarták elérni, ám nem tudták meghackelni a tárgyalást.

Fokozott médiaérdeklődés közepette kezdődött el a Hagyó Miklós és társainak büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. A volt szocialista főpolgármester-helyettest és társait a többi között folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják a BKV-botránysorozat kapcsán. Az ügyészség szerint a banda 2007. januártól 2008. augusztusig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni kárt okozott a BKV-nak.

A bíróságon csak tizennégy vádlott jelent meg, Mátay-Horváth Éva hatodrendű vádlott orvosi igazolással igazolta távolmaradását. Az egyik védő bejelentette, hogy alkotmányjogi panaszt terjesztettek elő az Alkotmánybírósághoz, mert nem fellebbezhettek, amikor a pert Kecskemétre helyezték, ezért a panasz megtárgyalásáig az eljárás felfüggesztését kérte.

Az indítványt a törvényszék rövid, zártkörű tárgyalás után elutasította, a döntés ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a fellebbezést továbbította a Szegedi Ítélőtáblára, ez azonban nem akadályozta a tárgyalás megkezdését.

Ezután a Központi Nyomozó Ügyészség csoportvezető ügyésze megkezdte a harmincöt oldalas vádirat ismertetését.

Römikártya 4 millióért

Összesen 65 szerződést vizsgáltak meg, ezek közül 41 szerződés került be a vádiratba. Az egyik ügynökségnek például 59,5 milliót fizetett ki a BKV a Combino villamosokkal kapcsolatos PR-tevékenységért, miközben a munkát jórészt a fuvarozócég munkatársai végezték el. 9,5 millió forintért készíttettek el egy reklámfilmet, aztán soha nem mutatták be, tanulmányokra 25 millió forintot szórtak ki, valamint 3,7 millió forintért gyártatta römikártyát.

Egyetlen percig sem üzemelt

118 milliós kárt okozott az az egyezség, amely szerint vizuális utastájékoztató rendszert kellett volna 2007-ben készítenie a megbízott cégnek, az eredményes próbaüzem a mai napig nem történt meg. A BKV 133 millió forintot utalt át a 4-es metró építése kapcsán szükségtelen szakértői feladatok támogatására.

Menedzserszerződések és Szalainé

A vádirat szerint a különleges megállapodások egészen az osztályvezetői szintig a törvényi, illetve a kollektív szerződésben megengedett összegeknél jóval kedvezőbb juttatásokat állapítottak meg, Antal Attila vezérigazgató 103,5 millió, Balogh Zsolt vezérigazgató 36,1 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Szalainé Szilágyi Eleonóra tizennegyedrendű vádlott, a BKV humánpolitikai igazgatója 2008. január 24-én megállapodást kötött Antal Attila akkori vezérigazgatóval a munkaviszonyának 2008. december 31-vel, közös megegyezéssel való megszüntetésére. Neki jutalom címén 16,4 millió forintot, végkielégítés címén 69,8 millió forintot, összesen 86,2 millió forintot fizettek ki.

A bizonyítási eljárás július 13-án, épp Szalainé meghallgatásával kezdik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik