Közélet

Készültség a dunai olajszennyezés miatt

olajszennyezés (olajszennyezés)
olajszennyezés (olajszennyezés)

A legfrissebb információk szerint 11,5 tonna gázolaj ömlött a folyóba Pozsonynál. A magyar katasztrófavédelem felajánlotta a segítséget.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Hír24-nek megküldött közleményében arról tájékoztat, hogy a MOL-csoport szlovákiai alvállalkozójának uszályán töltés közben szabálytalanság történt az éjjel, és jelentős mennyiségű, körülbelül tizenegy és féltonnányi gázolaj folyt a Dunába Pozsonynál. Az illetékes szlovák hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását.

A folyó szlovákiai szakaszának mentesítése jelenleg is zajlik, a szlovák szakemberek habosítással és úszógátak alkalmazásával akadályozzák a szennyeződés továbbterjedését. Az OKF információi szerint a szlovák hatóságok a szennyeződést lokalizálták.

A szennyeződést okozó kiömlött gázolaj a Duna magyarországi szakaszán jelenleg nem észlelhető, de a hazai hatóságok folyamatosan ellenőrzik a folyót, valamint elrendelték az elsőfokú vízminőség-védelmi készültséget. A kialakult helyzetről és a mentesítés folyamatáról rendszeres tájékoztatást adnak a szlovák hatóságok, a balesetben érintett üzem és a szállítmányozó.A katasztrófavédelem főigazgatója felajánlotta a magyar kormányzat segítségét a helyzet lokalizálásában, a szükséges védekezési és mentesítési munkálatokban való közreműködésben – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik