Közélet

Driftesek a Clark Ádám téren – garázdaság miatt vizsgálódik a rendőrség

drift (drift, )
drift (drift, )

A flash mobot csöndben szervezték, de nagyot szólt. A körforgalmat lezáró autósok ügyében a rendőrök sem túl hangosak.

A budapesti Clark Ádám teret június hatodikán este váratlanul lezárta néhány autós, majd perceken keresztül füstfelhő takarta, és körbe-körbeszáguldozó autók kerékcsikorgásától volt hangos. Úgy tudni, Magyarország legjobb driftesei vonultak ki az utcára, hogy egy flash mobbal mutassák meg, mit tudnak.

A sofőrök az utolsó pillanatig titokban tartották a helyszínt, az akciót a Facebookon szervezték. Hogy az őket váró több száz fős tömeg végül is honnan tudta meg, hogy a titokban szervezett rendezvény hol és mikor lesz, nem tudni, de nagy port, illetve füstöt kavart az esemény. Természetesen a szervezők reklámot kívántak csinálni a világ más részein már ismert és elismert autóssportnak.

A rendőrök még a rendhagyó bemutató közben megérkeztek. Egyes hírek szerint már a helyszínen igazoltattak néhány autóst, más információk szerint mindenki olyan gyorsan szívódott fel, ahogy érkezett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügy kapcsán, kedden csupán annyit közölt, hogy szabálysértés, garázdaság miatt jelenleg még gyűjtik az adatokat. Az eset kapcsán az illetékes kerületi kapitányság nem kívánt nyilatkozni.

A Hír24 megkereste Béres Szabolcsot, a Drifting.hu üzemeltetőjét is, aki azt mondta, nem hallott arról, hogy a rendőrök eljárást indítottak volna az ügyben. Véleménye szerint legfeljebb a forgalmat akadályozták de „Egy kettővel közlekedő suzukis nagyobb fennakadást okoz, mint mi akkor. Ha rendőrségi ügy lesz a történtekből, a fiúk felelni fognak.” – tette hozzá.

A drift

A drift egy vezetéstechnikát, és egy autós sportot takar. A sofőr szándékosan túlkormányozza az autót, azért, hogy a hátsó kerekek tapadását elveszítve haladjon a kanyarokban, mialatt tökéletesen uralja az autót, és megtartja a magas tempót a kanyarokból kifelé. Mindeközben folyamatos gázadagolással tartja kontroll alatt az autó hátulját, és próbál minél gyorsabb maradni. Akkor driftel egy autó, amikor a hátsó csúszási szög nagyobb az elsó csúszási szögnél a kanyar vágási csúcsán (apex – clipping point), az első kerekek ellenkező irányba mutatnak a kanyarodás ívétől, és a sofőr kontrollálja ezeket a faktorokat. Sportként professzionális driftversenyeket világszerte rendeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik