Közélet

Rendőrmaffia: újabb gyanúsítások jönnek

Garamvölgyi László (garamvölgyi lászló, )
Garamvölgyi László (garamvölgyi lászló, )

Az ORFK szóvivője szerint lesznek még gyanúsítottak a rendőrségi korrupciós botrányban.

Garamvölgyi László tisztítótűzként jellemezte, ami a rendőrségen belül most a korrupciós botránnyal elindult. Annak az az üzenete, hogy “az éveken keresztül érinthetetlennek hitt személyek, az alvilág vezérei sem ússzák meg” – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a köztévé reggeli műsorában. Mint mondta: mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, de az szerinte sem véletlen, hogy a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a korrupcióval gyanúsított rendőri vezetőket.

A szóvivő úgy látja, a rendőrségen belül szurkolnak azért, hogy kiderüljön az igazság. A 48 ezres testület 99 százaléka becsületes, és csak “0,001, aki bűnös”. A becsületes többségnek biztosítani kell a nyugodt munkát. Mindenki azt akarja, hogy legyen vége a korrupciós botránynak, amelyben természetesen lesznek még gyanúsítottak – tette hozzá Garamvölgyi.

Arra a kérdésre, hogyan maradhatott eddig titokban a korrupciós ügy, azt válaszolta: ez egy olyan, másfél évig tartó, titkos nyomozás volt, amely nem szivárgott ki. Ez azért számít eredménynek, mert korábban a hasonló akciók rendre napvilágra kerültek. Azok a célvizsgálatok, melyeket az országos rendőrfőkapitány elrendelt, azt is hivatottak vizsgálni, hogy a rendőri vezetők részéről felmerül-e gondatlanság. “Majd meglátjuk, hogy ezekben az esetekben elég a fegyelemi felelősségre vonás, vagy a passzivitásuk miatt is feljelentést kell ellenük tenni” – fogalmazott a szóvivő.

Lesz politikai vetülete az ügynek

A magas beosztású rendőrök korrupciós ügye nem maffiafilm, hanem a valóság. A Hajógyári-szigeten lévő éjszakai mulatók ügyében már 15 éve lépni kellett volna – idézte az MNO Labanc Ferencet. A BRFK egykori kiemelt operatív főnyomozója a Lánchíd Rádióban azt mondta: az alvilág mindig gondoskodik arról, hogy a „korrumpált” szakmai előmenetele kifogástalan legyen. Ezt úgy érik el, hogy más ügyekben „segítséget” adnak a rendőrnek, aki így nem bolygatja az éjszakai életet.

Szerinte ebben az üzletben iszonyú mennyiségű pénz van, csak akkor lesz átrendeződés, ha a „fej” megvan. Most az alvilág nyugodt. Az idősebbek már „nyugdíjba” vonultak, a fiatalabbak pedig még nem elég bátrak egy ilyen akció lebonyolításához – tette hozzá Labancz Ferenc. Az egykori nyomozó szerint mindenképpen lesz politikai vetülete ennek az ügynek.

Labanc Ferenc a Hír TV Célpont című műsorában arról beszélt, hogy az óbudai rendőrség bűnügyi részlegének vezetői mellett a BRFK kábítószer-ellenes egységeinek irányítói is képbe kerülhetnek, de az sem zárható ki, hogy felsőbb szinteken tudhattak arról, hogy rendőri védelem alatt tevékenykedhet egy alvilági személy.

Labanc megjegyezte, legalább 10–12 éven keresztül zavartalanul szervezhette szórakozóhelyein a drogterjesztést V. László a Hajógyári-szigeten lévő mulatóiban. Az exnyomozó egyébként találkozott is az éjszakai életben Vizónak becézett, Budapesten negyven mulatóban érdekelt vállalkozóval, akire már a kilencvenes évek elején is ukrán testőrök vigyáztak.

A III. kerület volt kapitányát hallgatnák ki

Titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem tett részletes vallomást Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztályvezetője – közölte a rendőrségi vesztegetési botrány gyanúsítottjának védője. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a korrupciós ügyben kihallgathatják a volt III. kerületi kapitányt is.

    A lapinformációk szerint a rendőrségi korrupció felszámolására indított fedett nyomozás érdekében helyezték át korábban a III. kerületi kapitányt. Markó Attilát a közelmúltban kirobbant, főtisztek letartóztatását eredményező vesztegetési botránnyal összefüggésben ki is hallgathatják, és akár elöljárói intézkedés elmulasztása miatt eljárás alá vonhatják. Az ezredes az óbudai kapitányság éléről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közbiztonsági helyettese lett, vezetői megbízását május 8-án vonták vissza.

    Ajánlott videó

    Olvasói sztorik