Közélet

Rendőrmaffia – délután dönt a bíróság az újabb előzetesekről

Ha a bíróság ezt a két gyanúsítottat is előzetes letartóztatásba helyezi, a rendőrmaffia négy egyenruhás és két civil tagja lesz már rács mögött.

Gulyás Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának első emberét vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel, társát, K. Attilát – aki a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik fedett nyomozója volt – hivatalos személy által kötelességszegéssel, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. Ez utóbbi rendőr a bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályán dolgozott. A két rendőr előzetes letartóztatásáról a Pesti Központi Kerületi Bíróság dönt, a tárgyalás csütörtök délután egy órakor kezdődik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn jelentette be, hogy június 1-jei hatállyal visszavonták Gulyás Imre kinevezését. Arról ugyan nem adtak tájékoztatást, hogy felmentésének köze van-e a korrupciós ügyhöz, de nem volt nehéz kitalálni, hiszen ő volt a már korábban őrizetbe vett Hopka Lajos felettese.

A rendőrök tagadták ugyan a terhükre rótt bűncselekményeket, de a nyomozó nem tett panaszt a gyanúsítással szemben.

Jelenleg tehát hat gyanúsítottja van a rendőrmaffiaügynek. A korábban elfogott négy ember között van Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetője és Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője. Rajtuk kívül két civilt kaptak el, egyikük az éjszakai élet nagyágyúja, Vizoviczki László és egyik bizalmi embere V. István.

Ez utóbbi férfi az ügyészség gyanúja szerint korrupciós kapcsolatot épített ki az említett rendőri vezetőkkel. Az egyik cél az volt, hogy főnöke szórakozóhelyei – többi közt a Hajógyári-szigeten működők – zavartalanul, nagy forgalommal, megfelelő rendőri védelem alatt működjenek, a másik, hogy a konkurens szórakozóhelyeken folyamatosan razziákat tartsanak és bezárják ezeket. Vizoviczki fontosnak tartotta azt is, hogy mindig friss információkat szerezzen az esetleg ellene induló rendőri eljárásokról, mozgásokról. Nem kisebb embert hálóztak hát be, mint a bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályán dolgozó K. Attilát.

A főnök „jobb keze” havi rendszerességgel százezres, milliós fizetést adott a rendőröknek, a pénzt erre természetesen maga Vizoviczki adta.

Miután a Központi Nyomozó Főügyészség nyilvánosságra hozta a főrendőrök meggyanúsítását, valaki elektronikus levelet küldött a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak. Az üzenetben ez állt: „Az arcotok már megvan, 10.000.000 forint minden emberetekért. Vadász”. A válasz sem maradt el, maga Pintér Sándor belügyminiszter reagált: felhívta a rendvédelmi szervezetek vezetőit a méltó válasz megadására. Ugyanakkor biztosította a rendészeti szervek állományának valamennyi tisztességgel dolgozó munkatársát, hogy az irányítása alatt álló testületek képesek megvédeni az állományt és családtagjaikat. A nyilvánvaló zsarolás nem befolyásolja a Belügyminisztérium meghatározó célkitűzései, a korrupció elleni harc, az alvilág felszámolására irányuló tevékenységek végrehajtását. A Belügyminisztérium eltökélt, nem enged teret egyetlen zsarolási célú felhívásnak sem – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik